29. travnja

Nastavak sjednice nakon dva mjeseca; HDZ BIH će glasovati protiv Radončićeve smjene

Vijesti / Flash | 10. 04. 2014. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je 29. travnja, kazao je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović novinarima nakon sjednice Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

''Mi ćemo ovih dana unutar našeg Kolegija pokušati napraviti raspravu, u pripremi za narednu sjednicu, o tri točke dnevnog reda koje zahtijevaju usuglašavanje. Rekli smo da ćemo pokušati raspraviti, one se nalaze u dnevnom redu preliminarno, znači samo u radnom dijelu. Učinit ćemo sve da do 27., 28. travnja, prije održavanja sjednice Doma, nađemo taj zajednički jezik. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti'', kazao je Čović.

Na pitanje da li će se na dnevnom redu naći i inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, Čović je odgovorio da ''sve što ima u našoj administraciji, u Tajništvu je na dnevnom redu“.

Upitan kako će se Klub Hrvata izjasniti o smjeni ministra Radončića, kazao je: ''Klub i Hrvata, mislim, a svakako HDZ BiH da će biti protiv te smjene“.

''Ona je neprincipijelna u smislu da mi time dolazimo u situaciju da nemamo parlamentarne većine nakon te odluke uopće u BiH i ulazimo u jedan izuzetno zahtjevan onda ciklus, nešto slični Federaciji BiH.

Mislim da bi to bilo neodgovorno i s te strane na takav način ću ja postupiti, i siguran sam većina naših kolega. Kakva će se odluka u konačnici donijeti, vidjet ćemo'', kazao je Čović.

Na novinarsko pitanje je li išta promijenjeno u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za izborna pravila za Grad Mostar, Čović je kazao da su ovu sjednicu, na neki način, i ovaj Kolegiji pomalo i odlagali prije svega zbog tog pitanje, ne zbog nekog drugog ''iako je bilo različitih tumačenja“.

''Željeli smo sa kolegama, prije svega bošnjačkog naroda, u ovom slučaju SDA, razgovarati o inicijativi koju smo mi podnijeli kao predstavnici Hrvata u Domu naroda oko Grada Mostara, oko izmjene Izbornog zakona. To je naša obaveza bila obzirom na odluku Ustavnog suda, da nam nitko ne može kazati da nismo imali inicijativu. Da li će ona proći ili neće proći, to je nešto drugo'', kazao je Čović.

Dodao je da, kada su dobili odluku Ustavnog suda BiH, nisu željeli zakazati sjednicu, a da to prije ne rasprave sa kolegama iz bošnjačkog naroda. Po njegovim riječima, već su to obavili s predstavnicima SDA u Mostaru prije dva dana ''kako bi izbjegli bilo kakvu negativnu dodatnu atmosferu na samoj sjednici Doma naroda“.

''Odnosno, želim ja osobno, a to sam shvatio da žele i kolege iz SDA i druge kolege ovdje, u jednom kolegijalnom duhu raditi narednih šest ili sedam mjeseci. Ta rasprava, moguće je da dovede do toga da imamo jedan zajednički stav kad bude sjednica Doma naroda.

Ali da ne budem preoptimističan, otvorili smo te razgovore i vidjet ćemo. Do 29. travnja, koliko god je kratko vrijeme, dovoljno je dugo da možda nešto usuglasimo'', kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close