Uništeni spomenici

Naša stranka zahtjeva sanaciju štete na spomenicima u Počitelju

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 15:43 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zabrinjavajuće loš odnos vlasti prema kulturnim dobrima u našoj državi očituje se i u odnosu prema Počitelju, kao jednom od najznačajnijih nacionalnih spomenika. Kula Gavrankapetanovića i Pašina tabija već duže vrijeme su u lošem stanju zbog neodržavanja i vandalskih napada, iako je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika upozorila nadležne institucije na alarmantno loše stanje kulturnih spomenika u Počitelju, zbog čega je također ugrožena sigurnost stanovnika i posjetitelja'', stoji u priopćenju.

Zastupnik Denis Gratz u kolovozu je Vladi FBiH uputio pitanje o financijskom stanju za zaštićene spomenike.

''Naša stranka je, preko zastupnika u Federalnom parlamentu Dennisa Gratza, početkom prošlog mjeseca uputila pitanje Vladi Federacije BiH o financijskom izdvajanju za zaštitu spomenika, jer smo već i ranije utvrdili obrazac ponašanja u kojem se kao država bavimo zaštitom bez pokrića na način da se vrlo lako hvalimo listom zaštićenih spomenika različitih kategorija kada nam ista zatreba, a da pri tome u njihovu zaštitu i očuvanje ne ulažemo niti minimum'', navode u priopćenju iz Naše stranke.

Iz stranke napominju kako je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine s kojim se obavezala da je odgovorna za svjetsku baštinu, te je dužna implementirati odrednice Konvencije.

''Pitanje na koje još uvijek čekamo odgovor ćemo ponoviti i ovaj put tražiti dodatno izvještaj o zaštiti Počitelja, te hitan plan aktivnosti sanacije nastale štete na ovom nacionalnom spomeniku'', zaključuju iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close