Tko koga?

Narodna skupština Srpske: Bilo je kupovine zastupnika

Vijesti / Flash | 24. 11. 2014. u 17:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Koalicije “Domovina” Adil Osmanović potvrdio je u ponedjeljak navečer kako ta koalicija principjelno neće podržati kandidata za predsjednika Narodne skupštine RS-a koji dolazi iz DNS-a.

Najavio je i da će ta koalicija imati svoje kandidate za potpredsjednike entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Osmanović je u izjavi novinarima rekao kako je “izgleda očigledno da je bilo kupovine zastupnika u parlamentu RS te da su čak takve pozive imali i neki parlamentarci iz “Domovine”.

''Minimum minimuma bi bilo da se formira odbor u Skupštini RS-a koji bi ispitao takve manipulacije, jer je to vid korupcije'', naglasio je Osmanović ističući kako neće biti doboro ukoliko se parlament ogluši na takve stvari.

Ako skupštinska većina oko SNSD-a ima 42 glasa, kazao je kako će biti teško djelovati u ovako teškoj političkoj situaciji u RS-u.

I zastupnik PDP-a Branislav Borenović je u izjavi novinarima rekao kako će inzistirati da se utvrdi je li “bilo kupovine zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a ”od grupacije oko SNSD-a.

''Vidjet ćemo radi li se o Iliji Stevančeviću (PUP) i Vojinu Mitroviću (NDP)'', rekao je Borenović navodeći da će Republika Srpska, nakon Albanije, biti jedina gdje je to moguće.

I zastupnik SRSRS Milanko Mihajlica je također predložio zaključak kojim bi istražni organi utvrdili je li bilo kupovine poslanika i prisluškivanja premijerke RS Željke Cvijanović.

S druge strane, zastupnik SNSD-a Zoran Tegeltija tvrdi kako nije bilo kupovine zastupnika, ali nije želio ni ogovoriti koja su to dva parlamentarca dala podršku političkom bloku oko SNSD-a, kako bi imali skupštinsku većinu od 42 zastupnika.

Tegeltija je optužio opoziciju da su oni krivi za dosadašnji, “iscrpljujući”, tijek prve sjednice Narodne skupštine RS-a novog saziva.

Kazao je da je opozicija željela da se blokira parlament RS-a, odnosno zaustavi proces formiranja vlasti u RS te da smatra će parlament biti konstituiran i da će predsjednik RS-a Milorad Dodik pokrenuti proceduru imenovanja mandatara za sastava nove Vlade RS-a.

Inače, novoizabrani zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a, kao i predsjednik i potpredsjednici RS-a, Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su u ponedjeljak navečer zakletvu na sjednici entitetskog paralemnta i time službeno preuzeli mandate za sljedeće četvorogodišnje razdoblje.

Polaganju svečane zakletve prethodila je burna višesatna rasprava i sporenje zastupnika u vezi broja članova Povjerenstva za izbor i imenovanje, koja je na kraju i verificirala zastupničke mandate, što je bio uvjet da mogu položiti svečanu zakletvu.

Oba politička bloka, onaj oko SNSD-a, kao i blok oko Saveza za promjene očekuju da će imati skupštinsku većinu. Parlament RS-a broji 83 zastupnička mjesta, a najmanje 42 glasa potrebna su za većinu u zakonodavnom domu RS-a.

Na prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor izaslanika iz RS-a za Dom naroda parlamenta BiH i izaslanika u Vijeće naroda RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close