Meso za medije

Napuhana norijada: Profesor postao Pavelić, a mediji isukali pendreke

Vijesti / Politika | 23. 05. 2015. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije bilo nikakvih ustaških obilježja niti lika Ante Pavelića na majicama. Na majicama je bio lik srednjoškolskog profesora kojeg su mostarski maturanti ''montirali u generalsku odoru''.

''Radi se o razredu koji je ove četiri godine bio dosta uspješan u svim sportovima, na školskim turnirima, gradskim i slično. Zbog tog su se i povezali s ovim profesorom tako da je ovo bila sve jedna velika šala'', rekla je za Bljesak.info jedna maturantica. 

Reakcije su to mostarskih maturanata čiju je norijadu većina medija svrstala u nacionalističko divljanje.

Medijima je stoga i upućeno pismo u kojem stoji kako bi većina njih željela da je na majicama bio Pavelićev lik kako bi mogli napraviti skandal.

''To je profesor tjelesnog iz Nove gimnazije, gdje je njegovo lice stavljeno, sve u vidu šale, ali evo ne smijemo se ni našaliti'', navodi se u pismu maturanata, koji tvrdi kako nije bilo nikakvog gađanja kamenjem.

No, portalu Bljesak.info iz policije je potvrđeno kako je na mostarskom Bulevaru oštećeno jedno vozilo, a detalji policijskog izvješća o navodnim izgredima još se čekaju.

U pismu se navodi, iako pojedini mediji tako tvrde, a društveme mreže o tome bruje, kako nije bilo nikakvog skandiranja.

''Vi, gospoda novinari ste ti koji napušete sve priče, naravno ukrasite lažima, i taj bezbroj puta spomenuti nacionalizam i mržnju vi promovirate ovakvim člancima. Hvala vam što norijada zbog vas i vaših laži nije mogla ostati u lijepom sjećanju", navodi se u pismu upućenom lokalnim medijima.

Podsjećamo, pojedini mediji u BiH objavili su kako su mostarski maturanti tijekom norijade izazvali nerede. Istina je, kako smo se uvjerili na licu mjesta, da je policija spriječila njihovo okupljanje na Španjolskom trgu, ali se nekim medijskim izvješćima spominju i specijalci.

Tako je jedan regionalni portal objavio tekst u kojem stoji kako ''očevici govore da je došlo do masovne tuče na Bulevaru, te da je zabilježena i intervencija policije koja je rulju smirivala pendrecima''. Tekst je popraćen arhivskom fotografijom mostarske policije s neke intervencije tijekom navijačkih nereda. Čak su i pojedini mediji sa sjedištem u Mostaru objavili fotografije specijalaca od prije nekoliko godina koje nemaju veze s događajem o kojem svi bruje.

A sve je krenulo od izvješća Dnevnog avaza u kojem se više puta spominje riječ ''navodno'' pa tako piše kako su maturanti, ''navodno, u blizini Doma zdravlja na Bulevaru počeli provocirati građane u istočnom dijelu, skandirajući 'Nema više Veleža, nema Starog mosta, srušile ga ustaše' i slično''.

U istom tekstu stoji i kako je ''navodno došlo i do tuče na Bulevaru''.

Kopirati
Drag cursor here to close