Ministar Jozić

Napadač iz zeničkog zatvora već 15 puta kažnjavan

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Do 31. prosinca 2015. kroz sustav elektroničkog nadzora u kućnom pritvoru prošlo je 1128 osuđenih osoba, a trenutačno se u tom sustavu nalazi 171 osuđena osoba'', rekao je, između ostalog, u intervjuu za Večernji list Mato Jozić ministar pravosuđa Federacije BiH.

Kaže kako je jedna od činjenica koja je bitno doprinijela smanjenju broja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne je upravo kućni pritvor.

''Najbolji pokazatelj je činjenica da je, prema podacima općinskih sudova u FBiH, tijekom 2014. na čekanju bilo 608 osuđenih osoba, dok se krajem 2015. godine taj broj smanjio na 196'', kazao je.

Govoreći oo saznanjima i informacijama vezanim za nedavni napad na srpske zatvorenike u zeničkom zatvoru, rekao je kako prema raspoloživim informacijama, napadači ne pripadaju selefijskom pokretu, već je riječ o jednoj osuđenoj osobi koja je višestruko osuđivana zbog različitih vrsta teških kaznenih djela i koja je do sada 15 puta stegovno tretirana tijekom izdržavanja kazne, počevši od 2011. godine.

''Na temelju do sada prikupljene činjenične građe može se osnovano zaključiti kako je mogući motiv napada osobne prirode, odnosno da je napad izvršen radi premještaja osuđene osobe u drugi paviljon Zavoda, za što je zloupotrebljen blagdan'', rekao je Jozić.

Jozić je potvrdio kako, u sklopu reformske agende, Ministarstvo pravosuđa, u suradnji sa Svjetskom bankom, provodi aktivnosti vezane uz osnivanje gospodarskih sudova u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close