Donji Hamzići

Napad na bošnjačke povratnike kod Čitluka; Čitlučki načelnik osudio napad

Vijesti / Flash | 05. 10. 2015. u 10:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepoznati počinitelji u nedjelju su oštetili kuće triju bošnjačkih obitelji koji povremeno u njima borave u Čitluku, u blizini mjesta Donji Hamzići, potvrdili su u ponedjeljak iz MUP-a Hercegovačko-netretvanske županija sa sjedištem u Mostaru.

Iz MUP-a HNŽ priopćeno je za Bljesak.info kako je prijava o devastaciji kuća stigla 3. listopada oko 16 sati. U prijavi se navodi kako su nepoznati počinitelji devastirali kuće u vlasništvu M.E. i M.Dž. Obavljen je očevid, te se poduzimaju dalje mjere i radnje kako bi se počinitelji otkrili.

Ovo je treći napad na tri obnovljene kuće u kojima bošnjačke obitelji povremeno žive. Iz kuća nije ništa ukradeno - porazbijani su prozori i ulazna vrata, uništeno pokućstvo, znatno je oštećen čak i krov, a na klupicu ispred kuće olovkom je napisan znak 'U'.

Prema riječima jednog od stanovnika,koji je bio očevidac krađe imovine obitelji Masleša, kazao je kako su ekstremisti sinoć "napravili kaos i uništili sve što im se našlo na putu", čemu svjedoče i fotografije u našoj galeriji. Naime, porušen je kompletan krov jedne kuće, razbijena su stakla na prozorima i vratima, te su skoro sve stvari u kući polomljene.

''Okrutna je spoznaja da nekima rat još nije završio. Nije im bilo dosta što su sve uništili, pa su morali iskopati i kupus u bašti'', stoji u pismu kojim se, svjedok ovog nemilog događaja, obratio na redakcijski mail portala Bljesak.info.

Pored nereda, ekstremisti su i na klupu pored kuće urezali dobro poznati znak hrvatske nacionalističko-fašističke organizacije ustaša. Pripadnici MUP-a izašli su na teren i obavili očevid, kao i kod prethodna dva napada, ali još nisu poznate informacije o eventualnim počiniteljima.

Čitlučki načelnik osudio napad na kuće povratnika

Načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić najoštrije je osudio napad na tri kuće bošnjačkih povratnika u općini Čitluk.

''Ovakvi postupci nepoznatih vandala su nedopustivi te stoga očekujemo da će policijske vlasti i snage sigurnosti, uz maksimalnu angažiranost u rasvjetljavanju događaja, u što skorijem roku otkriti počinitelje ovog vandalskog čina, te ih sukladno zakonskim propisima i procesuirati'', navodi Jerkić u priopćenju za javnost.

Čitlučki načelnik ističe kako bilo kakvi napadi i uništavanje imovine su nedopustivi i za svaku osudu, posebice u ovakvim slučajevima kada se, kako kaže, sugrađanima druge vjeroispovijesti želi poručiti da nije dobrodošao na području općine Čitluk.

''Općina Čitluk poznata je kao tolerantna i miroljubiva sredina u kojoj ovakvi izgredi zgražaju cjelokupnu javnost, koja je davala punu potporu svim povratnicima. Ljudi svih vjeroispovijesti i nacionalnosti dobro su došli u općinu Čitluk, jer je ovo sredina u kojoj vladaju tolerancija i u kojoj su svi dobrodošli, pa je teško povjerovati da su počinitelji ovog vandalskog čina žitelji naše općine'', navodi čitlučki načelnik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close