Salkić i Crnadak

Namještaljke i prevare na referendumu

Vijesti / Flash | 26. 09. 2016. u 09:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da, osim što je jučerašnji referendum u RS-u bio antiustavni, "pokazao je i potpuni fijasko i debakl aktualne vlasti u RS-u".

''Građani su poslali poruku i Miloradu Dodiku i drugima u entitetskoj vlasti da nisu spremni da, radi njihovog bahatog bogaćenja, ponovo krenu u rovove i ponovo se sukobljavaju sa svojim susjedima'', naveo je Salkić.

Svima je jasno, kazao je, da je jučerašnji antiustavni referendum propao, jer nije bilo izlaznosti koja je potrebna da bi referendum uspio.

Navlačenje i namještajke

''Ti rezultati koje objavljuju su stvar 'navlačenja i namještaljki'. Jučer je jedan čovjek, na osnovu osobnih dokumenata svoje šire obitelji, mogao za sve njih glasovati i bez njihovog prisustva na biračkom mjestu. To je jedna velika farsa i prevara'', tvrdi entitetski potpredsjednik.

Naglašava kako je važno da su građani shvatili da je referendum antiustavan i nisu željeli u tome sudjelovati, kao i da se danas okrećemo novom poglavlju – normalnom životu.

Salkić kaže da se nada dobrim međuljudskim, međususjedskim odnosima, a očekuje da nadležne institucije rade svoj posao.

Tužiteljstvo BiH treba, kazao je, provesti istragu protiv pojedinaca koji su sve ovo organizirali i poticali te da se pokaže da država funkcionira.

''Trebaju biti kažnjeni i privedeni pravdi oni koji su zaslužni za svo uznemiravanje javnosti i kršenje ustava. Očekivati je da će tzv. šira međunarodna zajednica, zemlje EU i vodeća veleposlanstva u BiH imati određene reakcije, jer je evidentno da Milorad Dodik i njegovi poslušnici nisu poslušali poruke koje im je uputio čitav svijet, kao i susjedne države, da se poštuje Daytonski mirovni sporazum i da ne provode ove antiustavne aktivnosti'', rekao je Salkić.

Da Inzko radi svoj posao

Očekivati je, kaže, da će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko raditi svoj posao i ispuniti svoju misiju, da "ukloni" s političke scene sve osobe koje osporavaju i onemogućavaju provođenje Daytonskog sporazuma i ugrožavaju taj sporazum.

''Sada jasno imamo koje su to osobe i visoki predstavnik treba da onemogući tim ljudima da krše Daytonski sporazum. Ukoliko izostane snažna reakcija države i visokog predstavnika kao zaštitnika Dayonskog mirovnog sporazuma, sigurno je da će se nastaviti separatističke aktivnosti aktuelne vlasti u RS-u. Oni su to sinoć jasno i najavili u svojim izjavama da je ovo prvi referendum i da će ih biti još...Mora se poduzeti snažna reakcija i domaćih institucija i OHR-a da bi ovaj separatizam bio zaustavljen'', zaključio je potpredsjednik RS u izjavi za Fenu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, komentirajući jučerašnji referendum u Republici Srpskoj o Danu RS, izjavio je danas za televiziju N1 "da je i on bio dio toga i da je glasovao, ali da se neka pitanja moraju postaviti".

Zašto je Dodik pobjegao 2013.?

''Očigledno je to bio predizborni skup SNSD-a na koji je potrošeno 1,5 milijuna maraka. Jasno je da od referenduma izravnu koristi ima SNSD. Ja sam uvjeren da tako neće biti. Dodiku se mora postaviti pitanje zašto nije 2013. godine napustio institucije BiH istog dana kada je apelaciju podnio Izetbegović. Mislim da će u povijesti biti zabilježeno da je vlast u RS natjerala narod da glasa protiv Srbije. Ovaj referendum nije imao podršku Srbije i narod je izmanipuliran s tim. Dovedeni smo u delikatnu poziciju, i ako mene pitate, više vjerujem Vučiću nego Dodiku'', kazao je Crnadak.

Smatra da je "zanimljivo vrijeme pred nama i teško je procijeniti šta će se događati".

BiH je dobila zeleno svjetlo za aplikaciju za članstvo u EU, a Crnadak je rekao kako smatra da je sada perspektiva potpuno otvorena za BiH.

''Očekujemo upitnik do kraja godine, ja se nadam, a onda posao sve čeka u cijeloj BiH, ne samo da pokažemo da smo politički i društveno svi za to, nego da imamo volju i snagu da taj posao radimo. To će predstavljati ogroman napor i nadam se da ćemo imati kandidatski status do kraja iduće godine. Drago mi je što je sa zelenim svjetlom vrednovano ono što je do sada urađeno'', rekao je Crnadak za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close