na Sarajevskom aerodromu

Nakon lažne dojave o bombi: Sigurnost ni u jednom trenutku nije bila upitna

Vijesti / Flash | 07. 03. 2015. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sinoćnje anonimne dojave o eksplozivnoj napravi, nakon čega je proveden kontradiverzioni pregled putnika i prtljaga iz aviona Turskih Airlinesa koji je sletio iz Istanbula na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, za koju se ispostavilo da je bila lažna, Granična policija Bosne i Hercegovine pojačala je rad u cilju prikupljanja informacija koje mogu ukazivati na slične situacije.

No, razloga za paniku nema, kazao je u izjavi za Anadoliju Almir Bašić, načelnik Terenskog ureda GP BiH za aerodrome. U posljednja dva-tri mjeseca GP BiH pojačala je mjere granične kontrole na svim graničnim prijelazima u BiH, nakon terostičkih napada koji su se događali u drugim zemljama, naglasio je Bašić.

"U vezi sa sinoćnjim događanjima, Granična policija BiH je postupila u skladu sa procedurama koje su propisane kada se radi o prijetnji. Sve mjere koje su propisane, su poduzete. Srećom, nije ništa pronađeno, sigurnost ni u jednom momentu nije bila upitna", pojasnio je Bašić.

Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, kazala je za AA da je GP BiH sinoć u 22,45 sati finalizirala kontradiverzioni pregled na Sarajevskom aerodromu, na relaciji Istanbul-Sarajevo, Sarajevo-Istanbul.

Podršku Graničnoj policiji je dao i Sektor sigurnosti Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u koordinaciji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnonsnom agencijom (OSA), a u akciju su bili uključeni i Uprava za indirektno oporezivanje (Carinski odjel na Aerodromu), MInistarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvo za sigurnost, Federalna uprava policije i Tužilaštvo BiH.

"To su rutinski pregledi, koji se vrše u ovakvim situacijama. Ova situacija je, nasreću, imala pozitivan ishod", pojasnila je Dujković. Dodala je da prilikom pregleda nije pronađena nikakvo sredstvo koje bi ugrozilo sigurnost putnika.

"Aerodromi su svakako epicentri i konstantno su pojačane mjere sigurnosti. To ćemo nastaviti i u narednom razdoblju. Nakon situacije sinoć, bit će pojačan obavještajni rad u cilju prikupljanja informacija koje mogu ukazivati na slične situacije. Za sada smo pojačali mjere sigurnosti. Nema razloga za paniku", poručio je Bašić.

Kopirati
Drag cursor here to close