Rezultati glasovanja

Nakon izbora u Srbiji uzajamne optužbe vlasti i oporbe za krađu glasova

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 19:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranke srbijanske oporbe i vlasti razmjenile su u četvrtak oštre optužbe za pokušaj krađe glasova, što je samo pridonijelo dodatnoj konfuziji koja vlada četiri dana nakon zatvaranja birališta jer još nisu objavljeni potpuni rezultati glasovanja.

U Srbiji ni četiri dana nakon zatvaranja birališta nisu kompletirani izborni rezultati, RIK radi u pravoj konfuziji i prebrojano je 98,04 posto glasova, a glasovanje će biti ponovljeno na 15 biračkih mjesta i moglo bi promijeniti sadašnji poredak koalicija i stranaka koje ulaze u parlament.

Vođa Srpske socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić je optužio Aleksandra Vučića i njegovu Srpsku naprednu stranku (SNS) da žele izmijeniti izbornu volju građana i preoteti glasove oporbe.

Naprednjaci su uzvratili porukom da je krađa glasova danas u Srbiji neprihvatljiva i nedozvoljena pojava, jednako kao i pritisak na institucije, ustvrdivši da se to događa u vrijeme kada je Tadić, "harao po Srbiji".

Tadić je u četvrtak, nakon sastanka vođa oporbe, rekao novinarima da oporbene stranke sumnjaju u rad Republičkog izbornog povjerenstva (RIK), na temelju činjenice da je RIK za 12 sati izbrojao 98 posto glasova, a sada ulazi u četvrti dan kako ne može izbrojiti preostalih dva posto.

"Ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto se to događa", naveo je Tadić, naglasivši kako je uvidom u izborni materijal, otkriveno mnogo nelogičnosti i nepravilnosti.

Tadić je naveo primjer biračkog mjesta u općini Leposavić na Kosovu, na kojem je glasovao i predsjednik Izvršnog odbora SDS i nekadašnji ministar Goran Bogdanović.

"Rekli su nam da tu imamo nula glasova, a izbrojali smo ih 60. To je očit primjer kršenja volje građana i očigledno je da i na Kosovu i Metohiji nije bilo pravilnog brojanja glasova", ukazao j Tadić, navodeći da takvih primjera ima mnogo diljem Srbije.

Tadić je ustvrdio kako takvi primjeri pokazuju da su "izborni proces i demokracija u Srbiji dovedeni u pitanje", te skrenuo pozornost na "političku sinergiju" između naprednjaka i Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koji u medijima pokušavaju osporiti izbornu volju građana.

Vučićevi naprednjaci promptno su uzvratili priopćenjem u kojem kažu kako "razumiju da Borisu Tadiću nije jasno da se njegova koalicija bori za izborni prag, i da je šokiran", ali mu "mora biti jasno da mu krađa glasova neće proći".

Naprednjaci poručuju Tadiću da nitko preko noći ne može promijeniti izborne zakone, "kao ni ustav, u kome je propisano da izborni prag bude pet posto, a ne 4,99, 4,98, 4,97, 4,96, 4,95 posto ili koliko njemu, dvoranima i dveranima odgovara", aludirajući da drugu koaliciju DSS-Dveri, koja je uz listu Tadićeve koalicije SDS- LSV-LDP na rubu izbornog praga i prijeti joj mogućnost da ostane izvan parlamenta.

"Srpska napredna stranka poštovat će, kao i uvijek, konačne odluke nadležnih državnih tijela i institucija", navodi SNS uz poruku građanima kako "neće dozvoliti da se ijedan njihov glas ukrade, kao ni da se stvaraju kaos i nestabilnost u državi".

Reagirao je i vođa Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocijenivši kako Vučićev SNS, "zbog toga što ima 27 mandata manje nego u prošlom sazivu, pokušava relativizirati rezultate ostalih stranaka", poglavito onih koje se nalaze oko izbornog praga.

"Otuda potreba da se netko na silu baci ispod cenzusa. Otuda su mogli za jedan dan prebrojati 97 posto glasova, a treba im tri dana da prebroje 1,5 ili dva posto. Sve to pokazuje koliko je režim nervozan", rekao je Pajtić.
Pajtić je naglasio da je odlazak predstavnika oporbenih stranaka u RIK tijekom izborne noći bila "legitimna akcija oporbe koja je željela saznati istinu", a ne pritisak na RIK.
Prema trenutno dostupnim podatcima i projekcijama po broju osvojenih glasova u parlament će, osim pobjedničke koalicije uz Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića ući i socijalisti Ivice Dačića (SPS), radikali Vojislava Šešelja (SRS), Demokratska stranka i njezini koalicijski parneri, te Pokret "Dosta je bilo" (DJB) nekadašnjeg Vučićevog ministra gospodarstva Saše Radulovića.
Na samom rubu izbornog praga, a zasad iznad crte preko koje se ulazi u parlament su lista SDS-LSV-LDP Borisa Tadića, Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića s 5,03 posto, te koalicija Demokratska stranka Srbije (DSS) - Pokret Dveri koja je osvojila pet posto glasova.
Međutim, prema dosadašnjim analizama 8.000 glasova s ponovljenog glasovanja mogu utjecati na konačnu poziciju upravo te dvije liste koje se nalaze na tzv. "zoni 5", to jest na rubu izbornog praga. Ostanu li one ispod izbornog praga, po proporcionalnom izbornom sustavu, pobjedničkoj koaliciji naprednjaka bi od ukupno 26 mandata te dvije koalicije moglo pripasti 12 do 14 dodatnih mandata, dok bi se ostali raspodijelili među koalicijama i strankama koje su iznad izbornog praga.
Republičkom izbornom povjerenstvu u četvrtak u 20 sati istječe zakonski rok da objavi konačne rezultate izbora i popis birališta na kojima će biti ponovljeno glasovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close