Proces pomirenja

Nakon 45 godina američka zastava ponovno se vijori na Kubi

Vijesti / Flash | 14. 08. 2015. u 15:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države nakon 54 godine otvorile su svoje veleposlanstvo u Havani na Kubi! Zvijezda čitave ceremonije i podizanje američke zastave usred Havane bio je američki državni tajnik John Kerry u petak ujutro stigao je u kratak povijesni posjet Kubi i zaključio izmirenje među dvama bivšim neprijateljima iz doba Hladnog rata.

Kerry je prvi šef američke diplomacije koji je nakon 1945. stupio na kubansko tlo, javlja Jutarnji.hr.

Watch the American flag rise over U.S. Embassy Cuba for the first time in 54 years: go.wh.gov/KerryInCuba #USCuba

Posted by The White House on Friday, August 14, 2015

"Tijekom procesa izmirenja s Kubom bit će poteškoća, no to je početak", rekao je Kerry novinarima koji su s njim doputovali u Havanu.

Demokratski senator Vermonta Patrick Leahy koji je doputovao s Kerryjem rekao je da je "vrlo uzbuđen" zbog dolaska na Kubu. Ponovio je čvrsto protivljenje američkom embargu nametnutom Kubi nakon 1962., procijenivši da u "pedeset godina, nije nikada funkcionirao".

"Ukidanje embarga omogućit će postizanje većih promjena u kratkom razdoblju", kazao je senator.

Polovinom prosinca SAD i Kuba najavili su povijesno zbližavanje nakon više od pola stoljeća međusobnih nesuglasica.

Američki predsjednik Dwight Eisenhower prekinuo je odnose s Havanom nakon što su se pokvarili ubrzo iza kubanske revolucije 1959.

Nakon što su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro obnovili odnose Obama je iskoristio izvršne ovlasti da olakša neka ograničenja u trgovini i putovanjima ali Kongres kojega kontroliraju Republikanci protivi se njegovu pozivu da se okonča američki gospodarski embargo Kubi.

Kopirati
Drag cursor here to close