Sjednica GO SDP

Nakon 12 sati zasjedanja: Bećirović dao ostavku, izvanredni kongres u prosincu

Vijesti / Flash | 25. 10. 2014. u 21:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Glavnog odbora SDP-a koja je počela u subotu u 10 sati završena je nešto iz 22 sata.

Odlučeno je da će SDP 6. prosinca održati izvanredni Kongres stranke. Na izvanrednom Kongresu bi trebalo biti izabrano kompletno rukovodstvo SDP-a, kao i izmjena Statuta stranke, nakon čega bi trebao biti održan i redovni Kongres.

Novoizabrano rukovodstvo će upravljati strankom do redovnog Kongresa, na kojem će se ponovno birati predsjednik SDP-a i ostali organi stranke.

Redovni Kongres mora biti održan godinu prije lokalnih izbora. Pred kraj sjednice je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, podnio ostavku na tu funkciju. Novinarima je nakon izlaska iz dvorane Općine Centar, gdje je održana sjednica, kazao kako je to učinio jer je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija odbio odstupiti sa svoje funkcije.

Kao što je to rekao i prije nekoliko dana, Bećirović je ponovio da je izvanredni Kongres "izrežirani Kongres", a optužio je i predsjednika stranke da skreće pažnju sa suštinskih promjena u SDP-u i unutarnje demokratizacije. Bećirović je ponovio kako je osvojio najviše glasova na Općim izborima od svih kandidata stranke, uključujući i predsjednika Lagumdžiju.

"Pozvao sam Lagumdžiju da podnese ostavku u skladu sa članom 75. Statuta, također sam pozvao i sve potpredsjednike, gereralnog tajnika... da i oni podnesu ostavke. Lagumdžija nije imao sluha na to, idemo u smjeru malog izrežiranog Konresa, umjesto da idemo pravu demokratizaciju, da demokratiziramo Statut, ispalo je večeras da je najpreče da izaberemo rukovodstvo, a ne da idemo u suštinske promjene. Zbog toga sam podnio neopozivu ostavku", izjavio je Bećirović.

Nakon sjednice Lagumdžija je kazao kako je GO SDP-a praktično usvojio onakvu odluku kakvu je Predsjedništvo stranke predložilo, prenosi Klix.

Novinarima se obratio i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je najavio da će izvanredni kongres biti održan 6. prosinca u Sarajevu, a na njemu će biti izabrano novo rukovodstvo SDP-a. Također, na tom kongresu, kako je rekao Lagumdžija, doći će do izmjena statuta, a nakon toga će novoizabrano rukovodstvo imati vremena da organizira redovni kongres stranke, naveo je Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close