Narodna skupština

Najžešći udar u BiH, a pripremaju se novi…

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 14:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjački predstavnici su još od početka rata uz pomoć međunarodne zajednice Srbe željeli optužiti za genocid'', rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, obraćajući se zastupnicima posebne sjednice Narodne skupštine RS posvećene reviziji odluke u Sudu u Haagu.

Dodik je rekao kako bošnjačke predstavnike i vrh SDA koji su se u Vijećnici u Sarajevu okupili kako bi donijeli odluku o pokretanju revizije presude okuplja mržnja prema RS i srpskom narodu.

''Ovo je najžešći udar do sada na BiH i taj udar ne smijemo propustiti. Ne smije se steći dojam da branimo RS, mi branimo procedure'', rekao je Dodik te dodao kako će do 15. ožujka biti pokrenute optužnice protiv srpskih predstavnika u Tužiteljstvu BiH zbog organiziranja referenduma.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je kako veleposlanici zemalja članica Vijeća za provedbu mira nisu u početku uzeli za ozbiljno djelovanje Bakira Izetbegovića na podnošenju revizije presude Međunarodnom sudu, ali su u međuvremenu postali svjesni opasnosti.

''Činjenica da nismo napadani je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. Ali reakcija međunarodne zajednice jasno pokazuje da druga strana nema podršku za ovo što radi'', rekao je Ivanić.

Dodao je kako je u lipnju 2015. godine uputio pismo Sudu s ciljem da preduhitri zloupotrebu institucija, u kojem je upozorio na mogućnost neutemeljenog djelovanja bošnjačkih predstavnika na podnošenju zahtjeva za reviziju, te da bez odluke Predsjedništva BiH takav zahtjev nije legalan.

Ivanić je upozorio da bi, ako Izetbegović ne povuče naredbu veleposlanici BiH u Haagu da ne izvrši instrukciju Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH, srpski veleposlanici mogli dobiti sličnu instrukciju od njega, što bi, kako je naveo, bio kraj diplomatsko konzularne mreže BiH.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedatelja Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako srpski predstavnici u BiH trebaju donijeti odluku jesu li za očuvanje Daytonskog sporazuma i status RS u tom okviru, ili da se pridruži onima koji su za redefiniranje odnosa u BIH.

''Mnogo je onih koji neskriveno žele da Dayton bude srušen i da BiH bude postavljena na nekim novim osnovama. Moramo da razmislimo šta je naša odluka, hoćemo li čuvati Dayton ili biti s onima koji ga žele rušiti'', rekao je Bosić.

Dodao je da ''nije nikakva tajna da hrvatski politički establišment u BiH želi novu raspodjelu teritorija i političkih odnosa u BiH''.

Inače, zastupnici Koalicije Domovina napustili su sjednicu Narodne skupštine RS-a jer smatraju da je zakazana bez stavova druga dva konstitutivna naroda i zaključci koje usvoji entitetski parlament za njih nisu obvezujući.

Zastupnik ove stranke Nedim Čivić je naglasio da će Bošnjaci ustrajati na reviziji presude i prihvatit će svaku odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu.

''Možda do traženja revizije ne bi došlo da politika RS-a i Srbije nije osporavala presude najvećih pravosudnih institucija te da je prihvaćena istina da je nad Bošnjacima u BiH počinjen genocid i da je usvojena rezolucija o zabrani negiranja genocida i da su poštovane institucije BiH'', rekao je Čivić u obraćanju parlamentu prije nego što su napustili zasjedanje.
Ne bi došlo do revizije presude, kazao je, da se javno ogradilo od politike '90-ih godina i jednog tadašnjeg režima.

Čivić je rekao da postoji odluka Predsjedništva BiH o agentu BiH o zastupanju u Međunarodnom sudu pravde u Haagu te da ta odluka nikada nije izmijenjena niti stavljena van snage niti je Sakib Softić razriješen dužnosti nakon što je izrečena presuda 2007.godine.

''Ta odluka se mora poštovati'', kazao je Čivić i pozvao Mladena Ivanića da, ako ovo nije istina, pokaže odluku kojom je Softić razriješen dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close