Utaja poreza

Najveća kazna u BiH: Za devet milijuna KM, deset godina zatvora

Vijesti / Crna Kronika | 04. 09. 2015. u 14:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlađen Kekerović (1968.) sporazumno je priznao krivnju za financijski kriminal. Prihvatio je kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko četiri milijuna KM. Ovo je najveća predviđena kazna u predmetima financijskog kriminala i priznanje krivnje koje će pomoći u procesuiranju više predmeta višemilijunskog financijskog kriminala, navodi se iz UNO.

Sporazumom o priznanju krivnje, optuženi Kekerović, rođen 15.02.1968. godine u Kotor Varoši, u cijelosti priznaje izvršenje kaznenih djela organiziranog kriminala, porezne utaje, pranja novca, carinske prijevare, sprječavanja dokazivanja, skidanja ili povrede službenog pečata i teške krađe za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

Sukladno sporazumu, za optuženog Kekerovića predviđena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina, kao i oduzimanje višemilijunske nezakonite imovinske koristi u iznosu od 4.041.109 KM.

Također, sporazumno priznanje sklopila su i poduzeća „MB Kekerović“ d.o.o. Laktaši i „Trgopromet Dragan“ d.o.o Laktaši, čiji je Kekerović ovlašteni zastupnik.

Ovim sporazumnim priznanjem, predviđena je najveća kazna u oblasti financijskog kriminala u postdaytonskoj BiH, te će ovo priznanje pomoći procesuiranju većeg broja predmeta višemilijunskog kriminala, koji su u izravnoj ili neizravnoj vezi sa navedenim poduzećem. Na ovaj način u proračun države Bosne i Hercegovine vratit će se iznos od oko četiri milijuna KM, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Procesuiranjem predmeta financijskog kriminala na kojima radi Tužiteljstvo BiH, postiže se bolja financijska disciplina i naplata poreza, što rezultira povećanjem naplate PDV u proteklom periodu.

Podsjećamo, Uprava za neizravno oporezivanje BiH nezakonite povrate PDV-a u predmetu „MB - Kekerović i drugi“ otkrila je još 2009. godine. Slučaj je otkriven nakon što je inspektor UNO u Sektoru za poreze u Regionalnom centru Banja Luka u kontroli kod obveznika „ MB - Kekerović“ d.o.o. otkrio fakturu drugog obveznika koji je u istom obračunskom periodu podnio PDV prijavu sa nulom, što znači da uopće nije imao promet u kontroliranom mjesecu.

Nakon toga, inspektori UNO ušli su u detaljnu kontrolu kod obveznika „MB - Kekerović“ d.o.o. i ostalih povezanih pravnih osoba. Po okončanju istražnih radnji prvi Izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinjena kaznena djela porezne i carinske prijevare i porezne utaje, te pranja novca i organiziranog kriminala UNO je proslijedila Tužiteljstvu BiH u travnju 2010. godine, a dopunu tog Izvještaja u veljači 2012. godine. Prema spomenutim izvještajima, sumnja se da su 23 pravne i fizičke osobe na nezakonit način tražile i ostvarile povrat PDV-a pri čemu je Proračun BiH oštećen za 9,6 milijuna KM.

Kako je Uprava za neizravno oporezivanje BiH i otkrila nezakonite povrate PDV-a u predmetu „MB - Kekerović i drugi“, istražitelji UNO od početka su uključeni, a i dalje rade s tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, te će do okončanja cijelog slučaja pred Sudom BiH, podržavati sve aktivnosti pravosudnih organa u ovom predmetu, kako bi i sve ostale pravne i fizičke osobe iz ovog predmeta bile odgovarajuće kažnjene, a nezakonito uzeta sredstva po osnovu PDV-a vraćena u Proračun BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close