Ebola

Najsmrtonosniji virus nije stigao u BiH

Vijesti / Flash | 23. 04. 2014. u 06:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema pisanju stranih medija zarazna, ali često i smrtonosna bolest ebola, proširila se iz Afrike na Europu. Talijanske vlasti, iako su dužne, još uvijek službeno nisu potvrdile postojanje ove bolesti.

Freedomoutpost navodi kako je ebola u Italiju stigla iz Gvineje, a donijeli su je imigranti. Zaraženo je oko 40 osoba, a navodno je zbog ove zarazne bolesti zatvorena i bolnica u Pizi u Italiji.

Iako Talijani nisu potvrdili postojanje ove bolesti u svojoj zemlji, Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko dana izdala je izvješće u kojem navodi kako je evidentirala 203 oboljenja od ebole, te kako je od iste bolesti nedavno umrlo 129 osoba u Gvineji.

Strah od širenja ove zarazne bolesti proširio se i na SAD, koje će onemogućiti ulazak u zemlju svim osobama na koje sumnjaju da imaju spomenutu bolest.

U FBiH nema oboljelih od ove bolesti

''Ebola, kao jedna od hemoragijskih groznica, spada u karantenske bolesti nad kojim se provodi poseban nadzor. Prema Federalnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obvezan je nadzor nad osobama koje su bile ili za koje postoji sumnja da su bile u kontaktu s osobama oboljelim ili onima za koje postoji sumnja da su oboljele od karantenskih bolesti. Prema Međunarodnom zdravstvenom pravilniku (IHR) zemlje su dužne međusobno izvještavati o oboljenjima od posebnog javnozdravstvenog značaja'', rekla je Jelena Ravlija iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH za Bljesak.info.

Ravlija kaže kako se ebola pojavljuje u ograničenim epidemijama u zemljama gdje se javlja autohtono poput Konga, Gabona, Sudana, Ugande i drugih. U ostalim regijama je moguća importirana ebola kada se infekcija među ljudima može širiti bliskim kontaktom, krvlju i drugim tjelesnim tekućinama oboljelih, ali i kao bolnička infekcija (preko kontaminiranih instrumenata), kaže Ravlija.

Iako u FBiH dolaze turisti iz raznih zemalja svijeta, straha od pojave ebole zasada nema. Naime, odmah pri ulasku u Federaciju pregledavaju se osobe koje dolaze iz zemalja u kojima ima malarije i kolere, SARSA, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica (Ebola,Lassa,Marburg) ,kuge i ptičje gripe. Nadzor nad karatenskim bolestima u FBiH se regulira Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakonom o sanitarnoj inspekciji.

''U FBiH nije evidentirano obolijevanje od ebole. Nadzor nad karantenskim bolestima (putnicima iz međunarodnog prometa) provode javnozdravstvene ustanove sukladno odredbi Zakona'', rekla je Ravlija za Bljesak.info.

Zakonom propisana ponašanja u slučaju oboljenja

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kako je pri ulasku u FBiH nužan zdravstveni pregled osoba koje dolaze iz područja na kojima je registrirana spomenuta bolest. No, prema ovom Zakonu Federalno ministarstvo zdravstva može zabraniti putovanja građana FBiH u zemlju u kojoj vlada epidemija bolesti poput kolere, kuge, virusnih hemoragičnih groznica, žute groznice, SARS-a i drugih zaraznih bolesti, a također radi zaštite stanovništva od spomenutih bolesti postoji u mogućnost stavljanje zaraženih u karantenu.

Karantena je mjera ograničavanja kretanja i omogućavanja obveznih medicinskih pregleda osoba koje su bila, ili za koje se sumnja da su bila, u kontaktu s osobom koja ima kugu, virusnu hemoragičnu groznicu (Ebola, Lassa, Marburg), SARS, velike boginje i žutu groznicu u vrijeme kada je ova osoba bila zaražena.

O stavljanju u karantenu, određivanju prostora za karantenu odlučuje federalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja Federalnog zavoda, rješenjem protiv koga je dozvoljena žalba koja ne odlaže izvršenje. Dužina zadržavanja u karanteni je vremenski interval dvostrukog najdužeg inkubacijskog razdoblja za određenu bolest, navedeno je u Zakonu.

Ebola je jedna od hemoragijskih groznica i danas se smatra jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti. Ime je dobila po rijeci Eboli u Kongu, gdje je i otkrivena, a gdje i danas ima veliki broj zaraženih. Simptomi ove bolesti su slični gripi: bolovi u mišićima, temperatura, pad imuniteta grlobolja, glavobolja, proljev, povraćanje. Ne širi se zrakom, već izravnim kontaktom.

Kopirati
Drag cursor here to close