Vehabović

Najslabija karika: Tužiteljstvo mora djelovati zbog referenduma

Vijesti / Flash | 25. 09. 2016. u 17:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo što rade je tragikomično. Da državna institucija zatvara oči pred izravnim kršenjem Ustava i zakona BiH'', rekao je sudac Europskog suda za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine Faris Vehabović, za BHRT, nakon provedenog referenduma u RS-u, navodeći kako Tužiteljstvo BiH sada mora provesti zakonske mjere protiv onih koji su prekršili Ustav BiH.

''U ovom slučaju očigledno je da su neke državne institucije zakazale. Bio sam razočaran priopćenjem Tužiteljstva, koje nije reagiralo nakon što nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH. Oni ne trebaju postupati samo kada dobiju obavijest od nekog organa (suda), već kada saznaju da je počinjeno neko krivično djelo'', rekao je Vehabović i dodao kako je Tužiteljstvo BiH najslabila karika u BiH zbog koje ne može profunkcionirati pravna država.

''Tužiteljstvo BiH je institucija koja u svakom trenutku, bez obzira protiv koga je usmjerena neka odluka, mora pokrenuti postupke protiv odgovornih osoba, protiv onih koji nisu ispoštovali odluku Ustavnog suda. Tužiteljstvo i sudovi ne mogu planirati da će danas uraditi ovo, sutra ono. Oni moraju raditi na prevenciji krivičnih djela. Ne trebaju čekati da im sud dostavi odluku, nego moraju djelovati odmah'', rekao je za BHRT Vehabović.

Smatra kako je uloga međunarodne zajednice u ovom slučaju bila specifična, ali ne može se reći da je bila negativna. Nepoduzimanje koraka međunarodne zajednice dovelo je do toga da Ustavni sud riješi pitanje praznika, a ne visoki predsatavnik.

''Sud je to riješio kako je riješio, ali sada i druge institucije trebaju reagirati. Ustavni sud ne može nikome nametnuti bilo što, jer nema instrumente'', kaže Vehabović naglašavajući kako je Tužiteljstvo BiH na potezu.

Smatra kako politika treba biti izbačena iz prava i zakona, te da Tužiteljstvo treba djelovati i u onim presuđenim slučajevima u kojima su bošnjački političari ili hrvatski kazali kako je nešto presuđeno protiv njihovih naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close