Pregled tjedna

Najavljeno ubijanje novinara i zaboravljeno ubijanje beba

Vijesti / Flash | 15. 03. 2015. u 09:22 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Distrikt Brčko proslavlja svojih 15. godina postojanja. Sjećam se kada je oformljen. Pa skoro svatko tko nije mogao naći posao, trčao je s diplomom u ruci, da se tamo zaposli, jer je tamo bilo zajamčeno zapošljavanje po nacionalnoj osnovi. Srbi, Hrvati, Bošnjaci... Presretni. Preseljavalo se u Distrikt kao da je Washington, ne Brčko, ali plaće su bile mnogo veće od prosjeka u ova bh. entiteta.

Gdje su sada stanovnici Brčkog? Nakon 15. godina svi smo na istom. Brčko svako malo mijenja vlast, gradonečelniku Anti Domiću je više puta izglasano nepovjerenje (jednom, čini mi se jer se pojavio negdje u hrvatskom dresu), nego što je BiH PIC upozorio da kasnimo u svemu i svačemu, a financijski smo na istom. I na kraju, tko je prifitirao? Brčaci prve dvije godine, kada se ulagalo i "šakom i kapom". Ostalih 13. svi supervizori koji su nadzirali "superviziju suprvizije Distrikta", te koji su kao i OHR, plaćani iz našeg džepa i od našeg poreza. Sretna obljetnica.

Ponedeljak

I taman dok ustaneš oko sedam, umiješ se, skuhaš kavu, telefon počeo da zvoni... Raspada se koalicija na državnoj razini, (oko koje nema nikakvih problema, stotinu puta ponovljena rečenica, Bakira Izetbegovića- predsjednika SDA), a Demokratska fronta već nekoliko puta najavila ranije da sa SDA neće pregovarati pa opet sjeli za stol.

Prvo su se posvađali oko zapošljavanja. DF tvrdio da SDA navalio da zapošljava svoje kadrove, Komšiću smeta.

DF smeta i što je SDA najavio da će smjenjivati veleposlanike... Opet svađa i pomirenje.

Jutros- Bakir "izlevatio Komšića" oko jednog ministarstva u Vladi Federacije BiH (kojih ima 16., malo li je), obećao mu da će postaviti zajedničkog nestranačkog kadra, pa stavio nekoga iz SDA. Odmiče dan, izjave sve zategnutije. Pregovori prestaju, pregovori sutra, pregovora neće ni biti... Pa, kako u ovoj državi da bude dosadno? Vlada se formira četiri mjeseca, a pritom imamo obrate kao u indijskim sapunicama. Prošli put sam upratila da me netko napao jer sam ih usporedila s latino- američkim, ne indijske su još dosadnije i patetičnije, izvinjavam se...

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman pozvao na "odrubljivanje glava" nelojalnim Arapima- nitko reagirao nije.

Kozaci šetaju Banja Lukom - nema ni to veze, poneko će možda i zapaziti da Rusi nemaju šta tražiti u državi BiH, osim onih udovica ruskih, čiji su muževi pognuli u redovima Vojske RS, a predsjednik RS Miload Dodik im dao mirovine, ne kontajuću da je time priznao da se Rusija direktno miješala u rat u BiH. Još da netko okači zastavi ISIL-a i potegne pitanje "Ante iz Mostara" i imamo sasvim "normalan dan".

Utorak

Čudo se dogodilo. Vlada RS se nije zadužila planiranih 60 milijuna, već 49. 7 milijuna maraka. Za nepovjerovati da nismo uzeli i onih 10, 3 milijuna.

Predsjednik NDP Dragan Čavić rekao surovu istinu:

- Tri mjeseca živimo od prihoda, devet od zaduženja.

I dodao da od "malog" i "velikog" ruskog kredita – nema ništa.

Zašto se niste zadužli JOŠ, kada ste već nogli, pitanje je koje visi nad glavama kako upaljena sijalica svim ekonomistima... Pa, falit će nam tih 10,3 milijuna, a kad smo već zaduženi sedam milijardi , što vanjskog, što unutarng duga, ovo dođe kao "kap u moru". Zašto??? 

Srijeda

Konačno, nakon uništavanja grada starog dvije tisuće godina ISIL zaprijetio da će srušiti i egipatske piramide.

Da je u BiH, ne bi bio problem, mi od svega napravimo "ljepše, starije i bolje", ali Egipćanima nije svejedno. Nije svejedno ni Vladi Srbije jer je prvi Srbin, zaposlen u Libiji postao njihov talac. Do kraja tjedna, svima je sve smiješno jer je ISIL najavio da će srušiti i Bijelu kuću, Eiffelov toranj, Dinsneyland... Osim onom jednom taocu za čiji život traže pola milijuna dolara otkupanine. Izgleda da njima nije jasno gdje je Srbija. Da su od Vučića tražili pola milijuna dolara, dao bi im "Beogad na vodi" plus "Obenovac pod vodom"- gratis.

I taman kad smo se poradovali trolovanju na službenoj verziji Facebooka by ISIL, hakeri srušili site "Calpiphate book". One profilne što ste zapikali i "Jihadi" imena ostavite, možda ga opet dignu.

Sastanak SDA- DF, opet otkazan...

Četvrtak

Godišnjica smrti Zorana Đinđića, godišnjica smrti Slobodana Miloševića, rođendan predsjednika RS Milorada Dodika.

Zbog prvog plače pola Srbije, za drugim ostatak. Dodikovom rođendanu se veseli svi. Prvi bio doktor znanosti, reformator- ubijen, drugi umro od tumora zbog ratnih zločina u Haagu, treći mesar iz Laktaša, raduje mu se i staro i mlado.

Prije dva tjedna sam naletila na kviz. Koga, da možete birati, biste spasili, a koga ne?
1. Sina oca alkoholičara i majke sumnjivog morala zaposlio se u 32. godini života?
2. Sina vrhunskog skladatelja?
3. Sina iz tradicionalne obitelji, višestruko nagrađivanog ratnog heroja?

Spasila bih trećeg, prvog ne bih. Odgovor: Upravo ste ubili Alberta Einsteina, a spasili Adolfa Hitlera... Koliko predrasude o biografiji i genetici mogu unazaditi jedan narod?

Petak

Kasno predvečer formirano Vijeće ministara BiH. Sve kako se i očekivao li najavljivalo... Komšić se odljutio. U SDA su "presretni" Bakirovim pregovaračkim umijećem - dobili su dva najnebitnija resora. Završena jedna saga, ostala još jedna- Vlada Federacije BiH. Nadati se da se Komšić neće opet naljutiti.

U međuvremenu je "nestao" ugovor o privatizaciji Robne kuće "Boska" , Banja Luka. Ovu robnu kuću kupili su Miroslav Mišković i Dragan Đurić, srbijanski biznismeni skupa. Ono, nije da je itko vidio ugovor, ali barem znamo da su kupci dobili "Bosku" za tri milijuna maraka, nakon mjesec dana dobili tri milijuna maraka kredita od IRB-a RS, a od najavljenih ulaganja od pet milijuna, ostavili "Bosku" u točno tolikom minusu. Kredit nisu vratili. Što će sad radnici, koji su i prije ovog štrajkali? Ništa, valjda će nastaviti štrajkati i opet, jer se po gradu priča da plaća nema, a da li će biti- ne zna se.

Subota

"Procurio" izvještaj da vlasti RS spremaju pogubljenja novinara. Onih koji nisu lojalni. Čitam, kontam, pa se pitam čime: Ciklon B, snajper, auto- bomba, krematorij...

Da, znam za ovu informaciju ima sedam mjeseci, ali joj ne pridajem značaj. Čemu se sekirati kada vlast RS zastrašuje novinare već godinama? Izbacuje iz zgrade Vlade RS, uskraćuje akreditacije, premijer nam psuje majku u kamere, želi nam iskreno "srčani udar", znači ostaju samo ekstremne metode da se ne narušava pink slika ovog bh. entiteta... Eto, čekamo da vidimo tko će biti prvi

Nedjelja

U RS dan žalosti zbog pogibije bolesne bebe i pilota koji su je prevozili na liječenje, a ovaj tragični slučaj se dogodio u Srbiji.

Da, žao mi je djeteta, ali se pitam, sjeća li se itko Belmine, curice koja je umrla jer nije mogla dobiti JMBG jer zastupnici SNSD nisu htjeli usvojiti zakon o JMBG? U kakvoj mi to državi živimo u kojoj je demografska slika negativna, a djeca nam se liječe na besplatnim telefoskim pozivima od marke ili dvije? Licemjerje do povraćanja...

*urednica portala PolitičkiMerdijan

Kopirati
Drag cursor here to close