Halid Genjac

Najave emitiranja tri kanala na tri jezika su pokušaji ukidanja BHRT-a

Vijesti / Flash | 14. 02. 2016. u 13:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je stav Europske unije u pogledu Javnog RTV sustava i javnih servisa već odavno poznat "i vrlo jasan".

Po njegovim riječima, u skladu s tim stavom Europske unije su i bh. zakoni o Javnom RTV sustavu i servisu.

Nacionalni kanal

''Naši emiteri su dužni, prema tom istom zakonu, emitirati program na sva tri jezika tri konstitutivna naroda ravnopravno. Zakone treba provoditi. Najave o formiranju ili emitiranju na tri kanala na tri jezika u okviru BHRT-a je najava ukidanja BHRT-a. To je apsolutno neprihvatljivo, protuzakonito i udar je na državu BiH'', istaknuo je Genjac.

Dodao je da ne postoji država na svijetu koja nema "svoj državni nacionalni kanal".

''Na tom kanalu se emitira profesionalno, odgovorno, u skladu sa principima struke, i država bilo koja, bez nacionalnog državnog kanala ne bi bila prihvatljiva Europskoj uniji. Ne bi ni BiH bila prihvatljiva bez BHRT-a, a najave emitiranja na tri kanala na tri jezika su najave ili pokušaji ukidanja BHRT-a'', smatra Genjac, koji je danas bio uvodničar na sesiji "Kruga 99" o temi "Što slijedi nakon aplikacije BiH za članstvo u EU?".

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović je prije početka sesije kazao da "Krug 99" smatra da u postupku prijema BiH u EU treba imati u vidu Rezoluciju 1513 Vijeća Europe u "kojoj jedan od prvih uslova za prijem u EU jeste uspostavljanje samoodrživog javnog RTV sustava".

Etničke distance

''Međutim, ukoliko se primijene pravila, odnosno načela koja su predložena od Ministarstva komunikacija BiH da se prave tri posebna, etnička kanala na tri posebna jezika, dakle da se primijeni formula etničke distance u BiH, mislimo da takav pristup vodi k samoukidanju Javnog servisa'', istaknuo je Kulenović.

Po njegovim riječima, u takvim okolnostima "onda je bolje i da ne postoji javni servis, nego da postoji javni servis koji će dalje poticati etničku distancu u BiH".

''Smatramo da se javni radiotelevizijski sustav treba i mora uspostaviti prije svega na standardima objektivnosti, profesionalnosti, nezavisnosti, ali i principima koji odgovaraju onome što jesu osnovna načela novinarske profesije'', kazao je Kulenović.

Kopirati
Drag cursor here to close