Žrtva ISIL-a

Nadia Murad: Od seksualne robinje do UN ambasadorice

Vijesti / Svijet | 24. 08. 2016. u 14:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadia Murad, bivša seksualna robinja ISIL-a, postaja posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za prava žena, objavila je američka humanitarna organizacija Yazda.

Pripadnica plemena Jezida, na kojim je ISIL izvršio genocid, uzeviši mnoge djevojke u seksualno roblje, uspjela je pobjeći iz pakla islamista i domognuti se Njemačke.

Od prvog trenutka svoje ponovne slobode nastavila se neumorno boriti za oslobađanje jezidskih žema koje su još uvijek u ropstvu ISIL-a.

Ujedinjeni narodi će ovo imenovanje objaviti u rujnu, piše portal "Ezidipress".

Nesretna djevojka imala je 19 godina kada su teško naoružane postrojbe islamista upale u njezino selo, kolovoza 2014., ubivši pritom 44 člana njezine obitelji, među kojima i Nadijinu majku.

Pobivši većinu mještana, islamisti su mlade žene i djevojke odveli u roblje, od kojih većina i dalje služi za iživljavanje ISIL-ovaca.

Nadia je bila prodana, nakon čega je počeo njezin tromjesečni pakao, slovanja, mučenja i ponižavanja.

Nakon što je uspjela pobjeći i iz Iraka se prbaciti u Njemačku, započela je svoju misiju širenja istine o stradanju njezina naroda, iračke manjinske skupine Jezida. O tome je govorila pred skupštinom UN-a i pred mnogim parlamentima u svijetu.

Također neumorni borac za ljudska prava Jezida, Iračanka Düzen Tekkal, pozdravila je imenovanje Nadije Murad za ambasadoricu UN-a, smatrajući to velikim ohrabrenjem za sve ugrožene ljude i narode.

"Ona je uzor svim nama ženama. Smogla je hrabrosti svojim mučiteljima jasno kazati kako je ničin neće uplašiti", kazala je Tekkal.

Imenovanjem Nadije Murad za posebnu izaslanicu, Jezidi će dobiti i svoj glas savjesti pred svjetskom javnošću.

Kolike su patnje seksualnih robinja Islamse države, teško je i zamisliti. Kada je Nadia pred Skupštinom UN-a govorila o svome tromjesečnom ropstvu, mnogi od iskusnih svjetskih diplomata uopće nisu mogli podnijeti te riječi, pokazale su slike iz skupštinskih klupa. Nemoguće je povjerovati da se čovjeku može dogoditi takvo što, a da mu sve to učini drugi čovjek.

Kako bi genocid nad Jezidima došao u nadležnost Haškog tribunala, Nadiju će zastupati odvjetnica poznata Amal Clooney (supruga glumca Georgea Clooneyja), s ciljem da svi počinioci zlodjela dođu pred lice međunarodne pravde.

Jezidi - proganjani jer obožavaju palog anđela

Jezidi su vjerska sljedba raširena uglavnom u Kurdistanu (sjedište joj je u okolici Mosula koji je pao u ruke Islamske države), u Iraku, Siriji, Armeniji, Iranu i na Kavkazu. Jezidi su često opisivani kao tajnoviti narod kojem nije dozvoljeno otkriti svoju religiju autsajderima; svoja prava uvjerenja drže skrivenim od stranaca.

Nauk sljedbe sastoji se od zoroastrističkih, manihejskih, židovskih, nestorijanskokršćanskih, islamskih i drugih elemenata. Vrhovni je vjerski vođa šejh. Potječe, prema tradiciji, od kalifa Jazida ibn Muavije (oko 645. – 683.) iz dinastije Omejida. Glavni je simbol vjerovanja ptica paun, zapravo pali anđeo Melek-Taus (Malak ?a’us), koji u Jezida nije simbol zla, već je po naravi dobar.

Upravo spomenuti Melek-Taus kojega muslimani zovu Šejtan problem je zbog kojeg su tijekom cijele prošlosti proganjani, posebno u vrijeme Osmanskog Carstva. Jezidi ne vjeruju u pakao ni raj, već prekršitelj božanskih zakona čisti dušu metempsihozom (selidbom duše). Metempsihoza, prema Hrvatskoj enciklopediji, jest filozofsko-religijsko naučavanje prema kojemu ista duša može uzastopno oživljavati više tijela sve dok se ne oslobodi materijalnog oblika; transmigracija. U užem smislu, prolazak duše kroz duševne stupnjeve, pri čemu reinkarnacija nije uvijek nužna.

Najveći svetac im je šejh Adi (‘Adi ibn Musafir), muslimanski mistik iz 12. stoljeća, koji je metempsihozom postao božanstvo. Glavno je svetište u Šejh-hanu (Šaikhan), kamo vjernici hodočaste svake godine na grob 'šejha Adija'. Ima ih oko 700 tisuća, a osim u Iraku, žive još u Siriji, Turskoj, Gruziji, Armeniji i Njemačkoj. Govore narječjem kurdskog jezika. Dijele se u tri kaste i žene se isključivo međusobno.

Kopirati
Drag cursor here to close