Rusko 'NE'

Nacrt Rezolucije o Srebrenici nije usvojen

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 14:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon tri jučerašnja odgađanja, danas se izglasavala rezolucija o Srebrenici, koju je prethodno predložila Velika Britanija, prenosi N1.

Rezultat glasanja o Rezoluciji: ZA 10 glasova, jedan protiv i 4 suzdržana.

Nacrt rezolucije nije usvojen zbog negativnog glasanja stalne članice - Rusije.

Nakon što je Nacrt i službeno odbijen ulaganjem veta od Rusije, skupu su se obratili predstavnici SAD-a, Francuske i Venezuele.

"Ruski veto slama srca žrtava genocida. Negiranje genocida vrijeđa žrtve, porodice ali predstavlja i prepreku za pomirenje'', kazala je Power na početku svog obraćanja, te kazala kako SAD neće nikad odustati od Rezolucije.

Dodala je da se još ostaci desetina tisuća žrtava još uvijek nalaze negdje u grobnicama, te da je Vijeće učinilo sve da uvjeri Rusiju da glasa za ovu rezoluciju.

"Ovo vijeće učinilo je sve da uvjeri Rusiju da glasa za ovu rezoluciju, ali je Rusija to odbila. Vijeće sigurnosti nije učinilo svoju obvezu. Iako imamo tisuća stranica teksta, forenzičkih dokaza. Genocid u Ruandi, kao i u Srebrenici je dokazana činjenica. Svatko ovdje zna odgovore", kazala je Power.

"Ipak, neke su zemlje ovdje odlučile da budu neutralne. Što bi se majke ubijenih dječaka, koji su ubijeni samo zato što su muslimani, rekle da su danas ovdje.Neke članice su iskoristile svoju poziciju, i odlučile da budu neutralne'', dodala je američka veleposlanica.

Duraković: Poražena je svjetska pravda uspostavljena kroz Međunarodni sud

Neusvajanje britanske rezolucije o Srebrenici zbog negativnog glasanja stalne članice Vijeća sigurnost UN-a, Rusije, načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je nazvao porazom institucije Suda kojega su uspostavile te iste zemlje i one koje su bile uzdržane na glasanju.

"Poražena je svjetska pravda uspostavljena kroz Međunarodni sud pravde u Haagu, poraženo je sam sud kojeg su uspostavile iste te zemlje", kazao je za Fenu načelnik Duraković.

Duraković navodi da postoji tračak nade, jer je većina zemalja bila za rezoluciju, u odnosu na Rusiju "koja stavlja veto zbog Srbije i drugih interesa".

"Vjerujem da Rusi nisu pomislili ni jedne sekunde ni na žrtve ni na genocid, jednostavno su to dogovorili sa Srbijom, ali je Rusija ostala usamljena u toj odluci, što govori o izoliranosti nekih zemalja koje ne prihvaćaju ni sudske presude", kazao je Duraković.

Mi nismo, dodao je on, nešto posebno izgubili, "izgubio je svijet, a mi ćemo živjeti još kratko vrijeme, ali će svijet a posebno Srbija morati prije ili kasnije istinu pogledati u oči".

Subašić: Žao mi je što rezolucija nije usvojena radi isitne, pravde i povjerenja

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić nije razočarana ishodom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a koja nije usvojena, jer kako je naglasila „20 godina Rusija smatra da su Karadžić i Mladić narodni heroji, neka ih bude sram i stid“.

U izjavu za Fenu Subašić je izrazila žaljenje što se Rusija konstantno miješa u unutarnje stvari BiH i 20 godina šalje neistinu Europi o BiH, "a vjerojatno je svjesna toga da dio odgovornosti za genocid snosi i ona sama".

"Žao mi je što rezolucija nije usvojena radi istine, radi pravde, povjerenja, jer naša djeca moraju živjeti na ovim prostorima, a kako će živjeti bez istine, kako će živjeti u mržnji i kako će živjeti s onima koji su im pobili djedove i nene, koji su silovali, koji su im poubijali braću, amidže i dajdže", rekla je Subašić.

Cvijanović: Usvajanje rezolucije ne bi doprinijelo izgradnji pomirenja u BiH

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da Vlada izražava duboko poštovanje prema svim žrtvama proteklog rata u BiH i njihovim obiteljima te ponovila da je više puta upozoravala da usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici ne bi doprinijelo izgradnji pomirenja u BiH.

Usvajanje rezolucije bi, kazala je, doprinijelo "daljoj destabilizaciji unutarnjih odnosa te bi se ozbiljno poremetila nastojanja da se postigne minimum suglasnosti oko brojnih pitanja od interesa za građane dva entiteta i Brčko Distrikta - kazala je Cvijanović.

Povodom neusvajanja britanske rezolucije o Srebrenici, Cvijanović je na press konferenciji u Banjoj Luci, nakon sjednice entitetske vlade, kazala da Vlada RS-a "izražava zahvalnost za razumijevanje i napore koje su uložile Srbija, Ruska Federacija, Kina i druge države" koje su upozoravale "na štetnost predložene rezolucije po unutarnje odnose u BiH".

Usvojen je i zaključak u kojem Vlada RS-a izražava opredjeljenje da, kroz dijalog, i u suradnji s lokalnim organima vlasti Općine Srebrenica radi na daljem unapređenju međunacionalnih odnosa i poboljšanju ukupnog političkog i privrednog ambijenta u toj lokalnoj zajednici.

Entitetska vlada je ponovo izrazila i punu privrženost Daytonskom sporazumu, koji je omogućio da BiH funkcionira i izgrađuje svoje demokratske kapacitete.

Nikolić o ruskom vetu na rezoluciju o Srebrenici

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je u povodu ruskog veta na prijedlog rezolucije o Srebrenici izjavio kako je danas veliki dan za Srbiju i da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj, javlja Tanjug.

"Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemiziraju Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucijene i ultimatume. Zato što su odoljeli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu", rekao je srbijanski predsjednik u pisanoj izjavi medijima.

Naveo je da se "u Srebrenici dogodio užasan zločin koji je osudila cijela Srbija".

"Rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, a podnijeta je čini se najdrastičnija, imala je za cilj da samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svjetskih razmjera" dodao je Nikolić.

"Čak i da je takva paradoksalna odluka bila donijeta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzila. Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi. Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regiji i snaženju prijateljstva širom svijeta" naglasio je srbijanski predsjednik.

Hamond: Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za obitelji žrtava i preživjele iz Srebrenice

"Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obilježavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hamond nakon neusvajanja rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a.

Hamond navodi da su imali tri cilja: da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama tijekom konflikta u Bosni i Hercegovini, da pozovu na pravdu za sve kao i na pomirenje, te da Ujedinjene narodi iz ovih tragičnih događaja izvuku pouke, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

"Rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga, niti joj je cilj bio da ponovo izazove bolne podjele. Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za porodice žrtava i preživjele iz Srebrenice. Istinsko pomirenje zahtijeva suočavanje sa činjenicama iz prošlosti na svim stranama i odlučnost da se iz toga izvuku pouke za budućnost. Imamo obvezu prema svima onima koji su u ratu izgubili život, da zajedno radimo na izgradnji sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova.

Peter Wilson izrazio "zgražanje" nad ruskim vetom na tekst rezolucije o Srebrenici

Zamjenik britanskog veleposlanika u UN-u Peter Wilson izjavio je nakon glasanja o britanskom nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici da je "zgrožen" ruskim vetom.

"Ruske akcije kaljaju sjećanje na sve koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Rusija će morati opravdati svoje ponašanje porodicama više od 8.000 ljudi ubijenih u najvećem zločinu u Europi od Drugog svjetskog rata", izjavio je Wilson, prenosi AP.

Rusija je u srijedu uložila veto na tekst rezolucije UN-a koji bi osudio masakr iz 1995. godine bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici tijekom rata u BiH kao "zločin genocida", tvrdeći da bi izdvajanje bosanskih Srba kao počinitelja ratnog zločina stvorilo samo veće podjele na Balkanu.

Dva međunarodna suda nazvala su pokolj koji su počinili bosanski Srbi nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su potražili utočište u onome što je trebala biti zaštićena zona UN-a genocidom.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin usprotivio se, međutim, fokusiranju isključivo na Srebrenicu, naglašavajući da su Srbi i Hrvati također propatili tijekom rata.

U tekstu odbijene rezolucije, koji je načinila Britanija, naglašava se da je prihvaćanje "tragičnih događanja u Srebrenici kao genocida preduvjet za pomirenje" i osuđuje se "negiranje ovog genocida kao ometanje napora ka pomirenju".

Čurkin i kineski veleposlanik u UN-u Liu Jieyi apelirali su na Vijeće da ne stavi rezoluciju na glasanje, pozivajući se na podjele među 15 njegovih članica. Wilson je, međutim, insistirao da se glasanje održi.

Tijekom glasanja, deset članica je bilo za rezoluciju, Rusija je uložila veto, a četiri su bile suzdržane, među kojima i Kina.

Kopirati
Drag cursor here to close