Edin Hozan

Načelnik Jajca: Moramo slušati glas građana, posebno omladine

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 12:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edin Hozan, načelnik Jajca u drugom mandatu, u intervjuu za Fenu govori što je Općina Jajce uspjela uraditi za svoje sugrađane, ali i o onom što bi još trebala , kao i o laganijim tema poput kulture i problema stadiona u Jajcu.

Navodeći neke od najvažnijih a realiziranih projekata načelnik Hozan kaže da je završen i pušten u rad vodovod za naselje Vlasinje (250 domaćinstava), konačno riješeno pitanje vodoopskrbe,u okviru velikog projekta "vodoopskrba i kanalizacija" (još je u tijeku) je rekonstruiran gradski vodovod (investicija oko dva milijuna KM), te stvoreni uvjeti da se vodom opskrbi nekoliko naselja na desnoj obali Vrbasa (jedna podfaza tog projekta se trenutno realizira investicija je oko 1,7 milijuna KM).

''Cijeli projekt se završava krajem 2018. i ukupna investicija će iznositi oko 15 milijuna KM. Napominjem da su sredstva osigurana iz granta koji smo dobili od EIB-a od 2,5 milijuna KM, kredita od 3,2 milijuna eura, a ostatak su općinska sredstva. Mogu reći da smo općina koja najviše investira u ovoj oblasti u našoj županiji pa i šire'', kazao je Hozan.

Načelnik Hozan također ističe da je usvojen prostorni plan općine i dva urbanistička projekta i tako stvoreni uvjeti za investiranje (jedna velika investicija je upravo u tijeku-izgradnja Bingo trgovačkog centra). Potrebno je još intenzivnije, brže i bez gubljenja vremena raditi na ovakvim projektima koji osiguravaju i investicije te radna mjesta.

Između ostalog, pokrenuta su dva projekta koji imaju za cilj zapošljavanje i to: samozapošljavanje u poljoprivredi i zanatstvu gdje ova općina na godišnjem nivou financira obveze po osnovu poreza i doprinosa i Start up program gdje financijski (do 15.000,00 KM) podržava biznis ideje za mlade do 35 godina. Ovaj program ide već dvije godine i očekuje se da će postojati sve veći interes.

''Također, želim istaknuti da smo u proteklom mandatu realizirali i beskamatnu kreditnu liniju za naše privrednike putem Vakufske banke, na raspolaganju je bilo milijun KM. Njih 15-ak su uzeli najpovoljniji mogući kredit s nula posto kamate. Cilj ovog programa je također razvoj, zapošljavanje te ovakve programe realizirat ćemo i ubuduće'', kazao je.

Ističe da je Općina Jajce od Vlade Federacije BiH na neograničeno korištenje dobila bivšu kasarnu 'Kamenice' koju će pretvoriti u poslovnu zonu.

''Bilo je dosta novih projekata u oblasti turizma, za nas posebno važnoj oblasti. Ističem izgradnju info centra uvođenje free wi-fi zone u gradu i na jezerima (prostor oko mlinčića), led rasvjeta na mlinčićima. Ali posebno ističem dvije nove manifestacije i to Sajam turizma i ekoproizvoda (STEP), te Skokove s vodopada. U tijeku je izrada aplikacije "Turistički vodič" za Jajce. Tzv. Beta verzija je već u upotrebi od ovogodišnjeg sajma.Dakle, dosta smo radili ali može još bolje, jer je evidentno da grad oskudijeva smještajnim kapacitetima, u sezoni posebno, a nismo još ništa uradili da stvorimo uvjete za jednu ovakvu investiciju koja bi za naš grad imala višestruki značaj. Poboljšanje turističke ponude i nova radna mjesta'', kazao je.

Govoreći o raspodjeli vlasti u Općini načelnik Jajca Edin Hozan kaže da je raspodjela vlasti prije svega posljedica izbora i svakako je želja političkih stranaka da nakon postizanja određenog izbornog rezultata i sudjelovanja u lokalnoj vlasti zauzmu određene pozicije i da se posredstvom svojih kadrova dokazuju. Ističe da od onih koji dobiju mandate treba tražiti bolje rezultate i veću odgovornost.

Kazališne igre Bosne i Hercegovine zaštitni su znak Jajca, a o značaju igara i mogućnosti da se teret financiranja Igara prenese s ove općine i na druge nivoe vlasti načelnik Jajca kaže da je riječ o najvećoj i najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji, s najdužom tradicijom u Jajcu.

''Općina će sve učiniti da se Kazališne igre BiH nastave održavati. Imajući u vidu da su ovo igre Bosne i Hercegovine, ako želimo da dođe do unapređenja, poboljšanja i sadržajnog obogaćivanja potrebno je da se značajnije uključe viši nivoi vlasti'', rekao je.

Govoreći o učenicima srednjih škola koji su se uspjeli izboriti protiv podjela rekao je da su građani Jajca ponosni na srednjoškolce, ali i na sve one koji su njih podržali.

''Oni trebaju biti primjer mnogima u cijeloj BiH. Ono što je najvažnije jeste postignuti cilj. Mi moramo slušati glas naših građana, posebno omladine na kojoj leži budućnost'', kazao je.

Jajce ima i svoj nogometni klub, Metalleghe, koji je prošle godine prvi put uspio da se izbori za status u Premijer ligi. Nažalost, zbog neuvjetnosti za igranje utakmica nakon godinu dana ponovo se vratio u Prvu ligu. Građani Jajca problem vide u tome što njihov Metalleghe zbog nemogućnosti igranja na vlastitom stadionu gostovao kao domaćin u Travniku i Banja Luci.

''Mogu se složiti da je i to jedan od razloga, glavni, ali i bez toga su bili veoma blizu, trebalo je malo više sreće. Imali su sve u svojim rukama tri kola prije kraja. To je za njih jedno veliko iskustvo koje će sigurno dobro doći u budućnosti'', kazao je Hozan komentirajući zbivanja s jajačkim nogometašima, te dodavši da je teško dati precizan odgovor kad će biti riješeni i problemi sa stadionom i izrazivši nadu da bi to ipak moglo biti brzo, ove godine.

Načelnik Jajca Edin Hozan, diplomirani je inženjer strojarstva a rođen je 6. studenog 1973. godine u tom gradu. Od 2003. do 2009. godine radio je kao profesor informatike i stručnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu.

Kopirati
Drag cursor here to close