Relacija SDS - SNSD

Načelnik Gradiške podiže kaznenu prijavu protiv svog prethodnika

Vijesti / Flash | 27. 02. 2014. u 13:35 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Gradiška Zoran Latinović najavio je u četvrtak da će biti podnesene kaznene prijave protiv bivšeg načelnika te općine Nikole Kragulja, nakon što je i Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u dala negativno mišljenje za rad te općine u 2012. godini, kada su na vlasti bili Kragulj i SNSD.

Latinović je rekao da je revizijom potvrđeno visoko zaduženje općine, kršenja Zakona o budžetskom sustavu, sklapanje ugovora štetnih po lokalnu zajednicu i netransparentnosti u poslovanju te da ga na podnošenje kaznene prijava obvezuje i Statut Općine i zakon.

''Kada je u pitanju vlast SNSD-a u proteklih 12 godina pokazao se kontinuitet negativnih ili revizorskih izvještaja s rezervom čime je nastavljena politika nedomaćinskog trošenja javnih sredstava, a kao posljedica te politike su deficit budžeta i veliko zaduživanje, što je utjecalo na neizmirivanje obveza iz lokalne blagajne'' rekao je Latinović na tiskovnoj konferenciji u Gradišci.

Latinović je podsjetio da je nakon preuzimanja vlasti, u studenom 2012. godine, zatekao više od 35 milijuna dugoročnih kredita i obveza po osnovu emitiranih obveznica i 9 milijuna KM kratkoročnih obveza.

''Na osnovu Statuta Općine i zakona, moja nadležnost je da pokrenem pitanje odgovornosti mog prethodnika Kragulja za ukupno stanje koje je konstatirano revizorskim izvještajem, jer smatramo da je došlo do kršenja odrebi zakona o budžetskom sustavu, gdje je napravljen deficit od najmanje 2,5 milijuna KM u 2012. godini'' - naglasio je Latinović i naveo da će podnošenje kaznenih prijava biti tema i u petak na sjednici lokalnog parlamenta, nakon čega će dostaviti prijave nadležnom tužiteljstvu.

Rekao je da je Kragulj odgovoran za zaključivanje štetnih ugovora po općinu i da je kršio odredbe brojnih zakona, a posebno o pitanju izgradnje sportske dvorane, na osnovu ugovora zaključenog s "Niskogradnjom“ iz Laktaša te o projektu modernizacije javne rasvjete, koji je zaključen s tvrtkom "Siemens“.

Zbog tih projekata, kaže, Općina Gradiška je dovedena u tešku situaciju zbog čega očekuju da se tim ugovorima, kao i radom bivše lokalne vlasti pozabavi nadležno tužiteljstvo

Predsjednik Upravnog odbora Agencija za lokalni razvoj u Gradišci Milan Švraka je najavio i kaznenu prijavu protiv zamjenika direktora te agencije i poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Nenada Kesića, jer su na to obvezni, nakon također negativnog revizorskog mišljenja u radu Agencije.

Naglasio je da je u radu te agencije uočen niz nepravilnosti, pa, između ostalog, i zbog lažnog predstavljanja, nezakonitog prenošenja sredstava, ali i korištenja službenog automobila van radnog vremena...

Predsjednik parlamenta Gradiška Radislav Dončić rekao je da skupštinska većina koju čini 21 odbornik nije upitna, iako je bilo pokušaja da se ona "razbije“.

''Znamo da je opozicija željela skupiti većinu, ali u tome nije uspjela'' rekao je Dončić.

Kopirati
Drag cursor here to close