Srbija

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije tužio Natašu Kandić

Vijesti / Flash | 19. 03. 2012. u 09:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković podnio je tužbu protiv direktorice Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu, piše "Danas". Kandićeva optužila je ranije Dikovića da je navodno odgovoran za ratne zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Tužba je podnijeta Prvom osnovnom sudu u Beogradu na osnovu sedam točaka iz dosijea o Dikoviću koji je krajem siječnja ove godine objavio Fond za humanitarno pravo.

U dosijeu je navedeno da je 37. motorizirana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je zapovijedao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubojstva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja.

Diković je ranije odbacio optužbe FHP i direktorice ove nevladine organizacije Nataše Kandić kao neistine i udar na Vojsku Srbije "kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba“. On je naveo da je paradoksalno mišljenje FHP da je za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. kriv on, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude.

Ministar obrane Dragan Šutanovac, također, je odbacio optužbe Fonda i rekao da su izvršene provjere prije nego što je general Diković postavljen na dužnost načelnika GŠ VS. On je dosije Fonda ocijenio kao potpuno lažan i dodao da se i "laičkim uvidom“ u personalni dosije generala Dikovića može utvrditi da on nije bio na pozicijama i lokacijama za koje ga FHP optužuje, odnosno da Diković tijekom 1994. i 1995. nije bio na prostoru zapadne Srbije, a 1998. nije bio na prostoru Kosova i Metohije.

U Fondu ističu da dokazi na kojima se zasniva presuda Haškog tribunala u predmetu Milan Milutinović i drugi, preživjele žrtve iz Drenice koje su svjedočile u Tribunalu ili dale izjavu Fondu, kao i dokumenti sadržani u javnoj bazi podataka Tribunala, ukazuju na brojne, teške i masovne ratne zločine, koji su počinjeni prema albanskim civilima u zoni odgovornosti aktualnog načelnika Generalštaba.

Tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost generala Dikovića za ratne zločine, kao i da su izvršili provjeru navoda FHP "uvidom u sve predmete ratnih zločina koje je Fond naveo u 'dosijeu Dikovića' i utvrdio da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS za ratne zločine".

Kopirati
Drag cursor here to close