lista Magnicki

Na ruskoj ''crnoj'' listi još četiri Amerikanca

Vijesti / Flash | 30. 01. 2015. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u četvrtak objavila da je još četvorici Amerikanaca zabranila ulazak na svoj teritorij kao odgovor na odluku Washingtona da proširi listu sankcioniranih Rusa zbog kršenja ljudskih prava.

SAD je prošloga mjeseca dodao četvoricu Rusa na tzv. listu Magnicki, nazvanoj po odvjetniku Sergeju Magnickom koji je 2009. umro u ruskom zatvoru nakon što je otkrio poreznu utaju koju su navodno počinili ruski dužnosnici.

Cilj liste je kazniti Ruse osumnjičene za kršenje ljudskih prava tako što im se zabranjuje ulazak u SAD i zamrzava imovina na američkom teritoriju.

»Najnovije proširenje američke liste sankcioniranih osoba, na temelju proturuskog zakona Magnicki, neće proći bez odgovora. Na temelju reciprociteta, istom broju američkih državljana zabranjen je ulazak na teritorij Rusije«, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju se spominje slučaj ruskog državljanina uhićenog prošlog ljeta na Maldivima na temelju američkog naloga kao primjer, kažu u ministarstvu, spremnosti SAD-a da krši ljudska prava.

Ministarstvo je ponovilo kritike na račun američkih gospodarskih sankcija protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, radi koje su bilateralni odnosi pali na najniže grane od kraja Hladnog rata.
»Očekivalo bi se da će SAD, koja se previše poigrava sa sankcijama, shvatiti uzaludnost takve politike«, navodi se u priopćenju.

»Još jednom potvrđujemo da ćemo odsad žestoko reagirati na svaki napad na Rusiju«, ističu u ministarstvu.

SAD i saveznici optužuju Rusiju da šalje vojnike i oružje proruskim separatistima koji se bore s vladinim snagama na istoku Ukrajine, što Rusija niječe, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close