borci

Na ratištima u Iraku i Siriji oko 150 državljana BiH

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 09:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ratištima u Iraku i Siriji trenutačno se na strani islamistikih skupina bori oko 150 državljana BiH, objavio je Dnevni avaz pozivajući se na izvore iz obavještajnih krugova.

Sarajevske novine objavile su da policija pojačano prikuplja informacije o građanima koji kao dragovoljci sudjeluju u oružanim sukobima u inozemstvu, no do sada nitko od njih nije kazneno gonjen iako je za to po kaznenom zakonu BiH moguće dobiti i do deset godina zatvora.

Uz spomenute borce je u to krizno područje otišlo i dvadeset žena i djece, članova njihovih obitelji.

Avaz navodi kako je prema nekim procjenama do sada dvadeset državljana BiH poginulo na sirijskom ratištu dok se u zemlju vratilo pedeset osoba koje su tamo sudjelovale u borbama.

Inače, Tužiteljstvo BiH u svibnju je parlamentu BiH dostavilo informaciju u kojoj je navedena procjena kako osobe koje se vraćaju u zemlju nakon sudjelovanja u oružanim sukobima u inozemstvu predstavljaju realnu prijetnju unutarnjoj sigurnosti.

No, Tužiteljstvo BiH nije objavilo nikakve informacijama o eventualnim istragama protiv radikalnih islamista, dok je SIPA priopćila kako, u koordinaciji s državnim tužiteljstvom, kontinuirano prikuplja informacije o odlascima državljana BiH na ratišta u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close