Nasljedici Mesdžide Kreso

Na natječaj za poziciju predsjednika Suda BiH prijavilo se sedam kandidata

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 14:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na natječaj za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, koji je bio otvoren od 5. do 20. rujna, prijavilo se ukupno sedam kandidata, od kojih dva nisu suci Suda BiH, rečeno je Feni u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH).

Istovremeno, istaknuto je da u skladu s Rješenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka, VSTVBiH u ovoj fazi nije u mogućnosti govoriti o imenima kandidata.

Inače, procedura izbora i imenovanja nositelja pravosudnih funkcija odvija se u nekoliko faza, što podrazumjeva - pregled prispjelih prijava od Odjela za imenovanja VSTV-a BiH, potom provjeru da li neko od kandidata treba polagati kvalifikacijski, odnosno pismeni test, te intervju s onima koji zadovolje utvrđene kriterije.

U sljedećoj fazi, Podvijeće VSTV-a BiH na razini BiH utvrđuje prijedlog liste kandidata koju dostavlja VSTV-u BiH radi donošenja konačne odluke o imenovanju na spomenutu pravosudnu poziciju.

S obzirom na to da aktualnoj predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso mandat ističe krajem siječnja sljedeće godine, u VSTV-u očekuju da će sve spomenute faze izbora biti blagovremeno okončane i da će novi predsjednik Suda BiH biti izabran do isteka mandata predsjednice Kreso.

Predsjednica Kreso je na tu poziciju prvi put imenovana 10. listopada 2004., te ponovno u siječnju 2011. godine, otkada joj teče drugi šestogodišnji mandat.

Kopirati
Drag cursor here to close