pod istragom

Na meti muslimanskih organizacija: Usporedio Kur'an sa Hitlerov knjigom 'Mein Kampf'

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 09:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prijavi pojedinih muslimanskih nevladinih organizacija Tužiteljsvo Austrije pokrenulo je istragu o gestu čelniku nizozemske Stranke za slobodu (PVV) Geerta Wildersa, koji je proteklih dana boraveći u Austriji usporedio Kur'an sa Hitlerov knjigom "Mein Kampf", tražeći pri tome da se on zabrani.

Nizozemski mediji pišu kako je u Austriji pokrenuta istraga o Geertu Wildersu, lideru nizozemske ekstremno desničarske stranke PVV. On je u Austriji gostovao na skupu kojeg je organizirala Slobodarska stranka Austrije (FPO). Prema navodu nizozemskih medija Wilders je na tom skupu, govoreći o islamofobiji, usporedio Kur'an sa knjigom nacističkog lidera Adolfa Hitlera "Mein Kampf", tražeći pri tome da se Kur'an zabrani.

Pojedine muslimanske nevladine organizacije su nakon ovog Wildersovog istupa podnijele tužbu poslije čega je tužiteljstvo donijelo odluku o pokretanju istrage. Komentirajući ovu odluku austrijskog tužiteljstva Wilders je rekao da ga nitko neće moći ušutkivati i da "istine moraju biti izgovorene".

Prethodni istup Wildersa dogodio se u SAD-u kada je Dallasu organizirano natjecanje u crtanju karikatura poslanika Muhameda (a.s). Snimak događaja prikazan je na jednoj od nizozemskih televizija nakon čega su uslijedile burne reakcije muslimanske javnosti. Na sudu u Den Haagu protiv Wildersa se vodi postupak u kojem se on tereti za diskriminaciju na rasnoj osnovi protiv jedne grupe, za njihovo vrijeđanje i potpirivanje mržnje.

Kopirati
Drag cursor here to close