pripreme

Na godišnjicu očeve smrti: Kim Jong – Un lansira novu raketu

Vijesti / Flash | 05. 02. 2016. u 11:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki satelitski podaci pokazuju da izgleda da je Sjeverna Koreja započela unositi gorivo u raketu koju planira lansirati ovoga mjeseca na žalost međunarodne zajednice, objavio je u petak japanski dnevni list.

Sjeverna Koreja “će završiti pripreme za lansiranje sljedećih dana”, rekao je u Asahi Shimbun izvor američkog odjela odbrane.

Pyongyang je najavio lansiranje rakete, koja će nositi satelit, između 8. i 25. veljače, na 16. godišnjicu smrti oca aktualnog lidera Kim Jong-Una.

Sjeverna Koreja tvrdi da njezin svemirski program ima znanstvene ciljeve, ali Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, od kojih i Južna Koreja, tvrde da se radi o probi u okviru razvijanja balističke interkontinentalne rakete koja ima kapacitet da pogodi Sjedinjene Američke Države.

Od četvrtka, satelitski snimci daju podatke o značajnijem kretanju osoblja i opreme oko lansirne rampe i rezervi goriva na kompleksu Sohae na sjeverozapadu zemlje, precizirao je ovaj dužnosnik.

Pripreme se završavaju uglavnom nekoliko dana nakon početka punjenja gorivom, precizirao je ovaj dužnosnik, a prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close