Financiranje

Na današnji dan Inzko je 'odglumio' Dom naroda

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 14:28 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''OHR i cjelokupna međunarodna zajednica više su puta pozivali na najhitnije formiranje vlasti na svim razinama'', izjavio je za Bljesak.info glasnogovornik OHR-a Mario Brkić upitan da prokomentira blokade u formiranju federalne vlasti, koja ugrožava funkcioniranje ovog bh entiteta.

''OHR očekuje uspostavu vlasti u Federaciji BiH bez odlaganja kako bi institucije mogle početi raditi i rješavati ozbiljne probleme s kojima se građani suočavaju, a posebno probleme koji pogađaju stotine tisuća nezaposlenih'', rekao je kratko za Bljesak.info Brkić.

Naime, na današnji dan 26. siječnja 2011. godine, visoki predstavnik u BiH proglasio je odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca te godine. Danas, četiri godine kasnije, Federaciji prijeti još jedan financijski svezan čvor, a sve oči onih koji računaju na novac iz federalne blagajne, uprte su entitetski Dom naroda.

I potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, čiji je nasljednik zapeo u nedogovoru stranaka, pozvao je rukovodstvo Doma naroda Federalnog parlamenta da omogući izaslanicima da izvrše svoju dužnost prema građanima Federacije i, u skladu s Ustavom i Zakonom, omoguće nesmetanu isplatu mirovina, invalidnina, socijalnih davanja najugroženijim pripadnicima društva.

''Kao izabranim predstavnicima naroda i građana, smatra kako im je to primarna i dužnost i obveza'', naveo je Pudarić u pismu javnosti povodom četiri godine od donošenja Odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca u godini.

Podsjeća da je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko 26. siječnja 2011. godine proglasio odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca te godine ''ocijenivši da Dom naroda Parlamenta FBiH, zbog odbijanja HDZ-a BiH da u županijskim skupštinama u kojima ima većinu provede izbore za izaslanike Doma naroda, nema nužan broj izabranih izaslanika da istu usvoji u roku''.

''Ove godine, na dan kad je u prethodnom mandatu visoki predstavnik preuzeo ulogu Doma naroda, može se utvrditi da su svi uvjeti za donošenje Odluke ispunjeni'', izjavio je Pudarić.

Po njegovom mišljenju, do kraja tjedna, upravo na ovom pitanju, potvrđuje se odgovornost izabranih izaslanika prema svojim biračima - građanima.

''Od volje većine u kojoj su HDZ, SDA i DF, ovisi hoće li građani dobiti potvrdu da su birali i izabrali odgovornu vlast'', kazao je Pudarić, priopćeno je iz Ureda potpredsjednika Federacije BiH.

Podsjećamo proteklog je tjedna propao pokušaj konstituranja Dom naroda Federacije BiH, a time i izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije, te drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, iz reda srpskog naroda.

No, predsjedavajuća Doma Lidija Bradara izjavila je prošlog tjedna, kada je odgođena sjednica, kako su članovi Kolegija ''svjesni da ničim neće ugroziti stanovnike Federacije BiH koji su ovisni o proračunu''.

Naime, novoizabranim izaslanicima u Domu naroda Parlamenta FBiH u nastavku konstituirajuće sjednice ostalo je da razmatraju Prijedlog odluke o privremenom financiranju Federacije BiH za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunia u Federaciji BiH.

Odluka, koju je već potvrdio Zastupnički dom Parlamenta FBiH, se donosi radi sprečavanja zastoja financijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni proračun za sljedeću godinu ne može biti donesen do 31. prosinca tekuće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close