Kosovo

Mustafa: Trepču ne mogu braniti oni koji ruše Prištinu

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 12:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da se Trepča ne može braniti nasiljem i da je ne mogu braniti oni koji uništavaju Prištini.

"Napad oporbe na policiju je napad na državu i institucije. Trepča se ne brani nasiljem. Trepča je zaštićena zakonom od strane skupštine i rudara. Trepča se ne može braniti od onih koji uništavaju Prištinu", rekao je Mustafa na sjednici vlade održane u povodu jučerašnjih nasilnih antivladinih prosvjeda u Prištini.

"Prosvjedi su od glave do pete bili političke prirode", rekao je Mustafa, naglasivši da političke partije koje su sudjelovale u prosvjedima pokušavaju nasilno doći na vlast, prenosi Tanjug pisanje prištinskih medija.

On je izrazio žaljenje zbog ozlijeđenih u sukobima i pozdravio napore policije da zaštiti javnu imovinu.

Ministar unutarnjih poslova Skender Hiseni rekao je da je prvo kršenje zakona bilo to što organizatori nisu prijavili prosvjed.

On smatra da je policija pokazala profesionalizam u suočavanju s prosvjednicima, koji su u sukobima koristili tvrde predmete koji mogu biti smrtonosni.

Prema Hisenijevim podacima, u jučerašnjim sukobima ozlijeđena su 92 policajca, od kojih dvojica teško.

Mihajlović: Nećemo odustati od Trepče

Srbija neće odustati od "Trepče" i smatra da razgovore o imovini treba početi što prije, rekla je danas potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je istaknula da je Srbija i do sada pokazala da je faktor stabilnosti.

"Srbija svakako neće odustati od Trepče i srpska Vlada je pokazala svojom politikom, naročito u prethodnih godinu dana, da smo mi zaista faktor stabilnosti u cijeloj regiji i u smislu toga poštujemo naše dogovore", rekla je Mihajlović Tanjugu tokom obilaska radova na izgradnji Koridora 10 u Dimitrovgradu.

Mihajlović je istaknula da Srbija poštuje sve što se dogovara u Bruxellesu.

"Zaista očekujemo da se to poštuje i na svakoj drugoj strani. Pred nama jesu razgovori i mi i dalje smatramo da se razgovori o imovini trebaju dogoditi što prije", navela je ministrica Mihajlović.

Kako je rekla, Srbija je to tražila i ranije baš zato da bi jedan put napravili jasnu sliku što sve postoji na Kosovu u što je Srbija ulagala, kao i što će se nakon tih razgovora dogoditi s tom imovinom.

"A mi od Trepče odustati nećemo", poručila je Mihajlović.

Pitanje rudnika Trepča posljednjih je dana ponovno u fokusu Prištine i Beograda. Vlada u Prištini smatra kako je rudnik unutarnje pitanje Kosova, te je ovoga mjesec usvojila Zakon o reorganizaciji javnih poduzeća, kojim je država trebala preuzeti vlasništvo nad rudnikom koji se nalazi u velikim dugovima, ali se od provedbe tog zakona u posljednji tren odustalo zbog pritiska iz Bruxellesa.

Kopirati
Drag cursor here to close