Izvještaj

MUP RS optužio Nasera Orića za ubojstva i silovanja bošnjačkog naroda

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 14:10 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je za RTRS da je CJB Bijeljina podnio izvještaj Okružnom tužiteljstvu Bijeljina protiv Nasera Orića za izvršenje kaznenih dijela ubojstava, silovanja, pljački uglavnom nad pripadnicima bošnjačkog naroda za vrijeme proteklog rata na području Srebrenice, prenose Nezavisne. 

Izvještaj je podnesen na osnovu istrage koju je CJB Bijeljina proveo u saradnji sa Okružnim tužiteljstvom Bijeljina odnosno na osnovu saznanja i izjava svjedoka u istrazi, kazao je Lukač.

Lukač nije želio da iznosi detalje izvještaja, ali je rekao da se, između ostalog, Oriću stavlja na teret da je naredio ubojstvo i jednog časnika JNA koji je bošnjačke nacionalnosti koji se Oriću stavljao na raspolaganje, ali u kojem je Orić očito vidio konkurenciju.

"To je sad predmet Tužiteljstva da radi na tome. Nadam se da će, sa svjedocima i svim informacijama kojima je policija raspolagala i koje se nalaze u izvještaju, uspjeti da sve dokaže, kazao je Lukač.

RTRS saznaje da je riječ o Nurifu Rizvanoviću, komandantu 16. muslimanske brigade tzv. Armije Bih koji je ubijen u studenom 1992. godine u Kamenici kod Konjević Polja.

Kopirati
Drag cursor here to close