Naslovnica

Muhamed kojeg smo nacrtali je samo mali čovjek koji plače

Vijesti / Svijet | 14. 01. 2015. u 09:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To nije naslovnica koju je želio svijet, ali je ona koju smo mi htjeli'', rekao je na konferenciji za medije karikaturist Luz, koji je prošlotjedni krvavi pohod u parišku redakciju izbjegao jer je kasnio na posao.

Preživjeli novinari satiričnog magazina Charlie Hebdo odbijaju se ispričati za naslovnicu prvog izdanja nakon masakra u prošlu srijedu, na kojoj je poslanik Muhamed, piše Independent.

''To nije naslovnica koju je želio svijet, ali je ona koju smo mi htjeli'', rekao je karikaturist Luz koji je i naslikao uplakanog Muhameda koji u ruci drži natpis 'Je suis Charlie'.

Objašnjavajući i braneći svoje razloge crtanja poslanika Muhameda na naslovnici koja je izazvala kritike u inozemstvu, karikaturist se - slomio. Tijekom emotivne konferencije za novinare više puta se rasplakao.

''Žao mi je što smo ga opet nacrtali, ali Muhamed kojeg smo nacrtali je samo mali čovjek koji plače. Muhamed je samo moj nacrtani lik. On postoji samo kad ga ja nacrtam. A problem s teororistima je što nemaju smisla za humor, nemaju osjećaj za ironiju'', objasnio je Luz.


 

Novo izdanje časopisa u prodaji je od danas. Umjesto uobičajenih 60 tisuća, tiskano je tri milijuna primjeraka koji će se, prevedeni na 16 jezika, prodavati u 25 zemalja. Iznad karikature poslanika natpis je 'sve je oprošteno'.

Novinar časopisa porijeklom iz Sjeverne Afrike, Zineb El Rhazoui, objasnio je kako je oprost namijenjen braći Kouachi koja su ubijena prošlog tjedna, nakon što su u napadu na ured lista ubili 12 ljudi.

Urednik Gerard Biard rekao je kako je novo izdanje magazina sastavljeno od boli i radosti. Zahvalio je tisućama ljudi koji su im pružili podršku i dodao kako će magazin izlaziti i u budućnosti.

''Neće biti prekida, drugim riječima u roku dva tjedna bit će još jedan Charlie Hebdo'', rekao je Biard.

Inače, naklada prvog broja Charlie Hebdoa nakon napada povećan je s tri na pet milijuna primjeraka kako bi se suočio s izuzetnom potražnjom u Francuskoj, rekao je distributer za novinsku agenciju AFP.

''Izdavač je odlučio jutros povećati nakladu na pet milijuna'', rekla je Veronique Faujour, predsjednica Lyonnaise Press Couriera.

Oni će biti distribuirani od oko 500.000 primjeraka dnevno, što će omogućiti svim kioscima koji su ga tražili da ih dobiju, naglasila je.

Kopirati
Drag cursor here to close