Europa daje i traži

Može li 800 milijuna eura kupiti dogovor u BiH?

Vijesti / Flash | 16. 12. 2014. u 10:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zaključci Vijeća za vanjske poslove (FAC) pokazuju da je Europska unija ozbiljna kada je Bosna i Hercegovina u pitanju'', izjavio je za Dnevni avaz tajnik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn nakon jučerašnje sjednice FAC-a.

Istaknuo je kako je ključni cilj EU ''odblokirati europski put BiH i ubaciti brzinu u taj proces".

''Sada je lopta u posjedu političkih i institucionalnih lidera BiH. Oni se trebaju obvezati i angažirati u ovom procesu i ostvariti vidljive rezultate. Naravno, EU je spremna pomoći BiH da razvije inicijalnu agendu reformi, uključujući posebno reforme sadržane u programu „Rast i zapošljavanje", kao i uspostavu mehanizma koordinacije EU'', kazao je je Hahn, koji je ministrima u Bruxellesu pojasnio i da provođenje reformi, koje BiH vode prema EU, treba biti vezano uz znatnu financijsku pomoć koju daju.

''Radi se o nekih 800 milijuna eura. Ako mi izdvajamo toliki novac, onda zauzvrat možemo tražiti promjene'', izjavio je Hahn.

''Radi se o preraspoređivanju reda prioriteta. Sejdić -Finci neće biti gurnut u stranu, samo se redoslijed promijenio. Taj pristup znači otvaranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Također, on bi trebao donijeti i jačanje odnosa financijske pomoći i konkretnih reformi u BiH. Taj proces od sada bi trebao biti međusobno tijesno uvjetovan'', pojasnio je Hahn.

Rekao je kako EU očekuje mnogo jaču ulogu nevladinog sektora u BiH. Objasnio je da to znači i mogućnost da ovaj dio društva bude više angažiran u političkim pitanjima, da NVO daju kandidate za stranačke pozicije ili čak formiraju vlastite stranke.

Podsjećamo, ministri vanjskih poslova članica EU jučer su usvojili set zaključaka o BiH, u kojima se usvaja novi pristup prema BiH. Unija je upravo tajnika Hahna zadužila da zajedno sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini prati provođenje reformi i o tome izvještava.

U osam zaključaka, između ostalog, istaknuta je podrška perspektive članstva BiH u EU, te potvrđeno jednoglasno opredjeljenje da je "BiH suverena i jedinstvena država s neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom".

''Vijeće poziva političke lidere BiH da utemelje reforme potrebne za EU integracije u rad svih relevantnih institucija BiH'', jedan je od zaključaka u novom dokumentu u kojem se ističe i važnost programa za rast i zapošljavanje, kako bi se fokus preusmjerio na pitanja koja se najizravnije tiču svakog bh. građanina. Podsjeća se i na prosvjede u veljači koji su "naglasili krhkost ekonomsko-socijalne situacije".

Iz BiH su došle pozitivne reakcije na nove zadatke, pa je Predsjedništvo BiH objavilo kako je ''spremno pripremiti i usuglasiti pisanu izjavu kojom BiH iskazuje spremnost na provedbu nužnih reformi u procesu europskih integracija".

Kopirati
Drag cursor here to close