Policija

Motiv Klicina ubojstva i izvan Hrvatske

Vijesti / Flash | 04. 05. 2015. u 15:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić potvrdio je da su Vinka Žuljevića Klicu u nedjelju ujutro u središtu Sesveta presreli atentatori koji su na mjesto zločina došli automobilom i motociklom, a policija, kako je rekao, ne isključuje da je motiv i veza s ubojstvom "izvan granica Hrvatske".

Policija je nakon ubojstva razmijenila informacije s kolegama u regiji i ne isključuje da je motiv izvan granica Hrvatske, kao ni da je atentat posljedica Žuljevićevih "poslovnih aktivnosti", kazao je Bijelić na izvanrednoj konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ravnateljstvu policije.

Dodao je da je način na koji je ubojstvo izvedeno vrlo složen, što zahtjeva i složenu policijsku istragu. Stoga je formiran i poseban policijski tim s najiskusnijim kriminalistima i stručnjacima za organizirani kriminal pa se u policiji nadaju da će otkriti počinitelje, ali i motiv te naručitelje ubojstva. I forenzičari prikupljaju dokaze i samo je pitanje vremena kada će se pokazati prvi rezultati, rekao je Bijelić.

I dok policija ne otkriva mnogo detalja o likvidaciji, koja po tvrdnjama stručnajka gotovo sigurno nosi potpis organiziranog kriminala, mediji su puni raznih teorija o pozadini zločina kakav na zagrebačkom području nije zabilježen posljednjih godina.

Večernji list piše kako su Klicu najvjerojatnije likvidirali strani plaćenici, dok Jutarnji list nagađa da bi ubojstvo moglo biti povezano s nestankom Klicina bivšeg suborca Branka Katušića i Branka Mrakovića u siječnju u istočnoj Češkoj.

Jutrarnji navodi i da je u svojim tajnim obavještajnim godišnjim izvješćima o stanju organiziranoga kriminala policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog riminaliteta (Pnuskok) Žuljevića naveo kao prvoga čovjeka jednoga od pet grupacija koje djeluju na području hrvatske metropole, iako nikad nije bio osuđivan. Ističu i da je bila riječ o osobi s jakim političkim i poslovnim vezama od estrade, do međunarodne trgovine, turizma i ugostiteljstva.

U medijskim rekonstrukcijama posljednjeg "mafijaškog ubojstva" ističe se da su Klicu u Glavnoj ulici u Sesvetama dočekali napadači koji su ga sačekali dok se vraćao s mise iz crkve sv. Antuna Padovanskog u Sesvetama. Svjedoci pričaju da su mu atentatori zapriječili put automobilom i motociklom, najprije navodno pucali u automobil, a nakon što je Žuljević izašao van i pokušao bježati za njim je krenuo napadač s motociklističkom kacigom na glavi, primio ga za jaknu i ubio ga. Na poljskom putu pored pruge u istočnom dijelu Zagreba policija je potom pronašla zapaljen automobil koji su, prema nagađanjima, koristili Klicini atentatori.

Još od 90-tih godina Klicu se u medijima povezivalo s klanom na čijem je čelu bio Vjeko Sliško koji je preminuo od posljedica atentata u središtu Zagreba u ožujku 2001. Široj javnosti postao je poznat tijekom suđenja za ubojstvo Veselina Marinova u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova, dugogodišnjeg tjelohranitelja zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute, pucao u samoobrani.

To je na suđenju potvrdio i njegov kum Vlado Rajić, koji se posljednji put u stupcima crne kronike spominjao 2013. kada je priveden zbog prodaje podataka o kriminalističkim istraživanjima, odnosno curenja povjerljivih policijskih podataka. Podatke o tajnim istragama navodno su prodavali ranije prijavljeni policajac Marko Svalina i Vjekoslav Drnić, a njihov slučaj još čeka sudski epilog.

Iste godine Klicu se u medijima povezivalo i s pokušajem iznude poznatog ugostitelja, spominjao se kao jedan od suvlasnika zaštitarske tvrtke, koja je među ostalim surađivala sa Zagrebačkim holdingom.

U ožujku 2009. Žuljević je ozlijeđen u naletu vlaka na njegov automobil, a od ozljeda zadobivenih u toj nesreći njegov je otac preminuo u bolnici.

Kopirati
Drag cursor here to close