“Dječji vrtići”

Mostarski vrtići: Djeca pričaju sve manje, potreba za stručnim kadrom veća

Vijesti / Flash | 03. 09. 2015. u 10:01 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 430 mostarskih mališana krenulo je u svoje vrtiće, u ukupno pet jedinica, koliko broji Javna ustanova “Dječji vrtići” Mostar.

''Kod nas su standardno kapaciteti uvijek popunjeni te ovu godinu imamo i 80 djece na čekanju, dok je također zanimljiv i porast djece za jaslice'', govori za Bljesak.info ravnateljica gradskih vrtića Danijela Kegelji te ističe kako zasada sve protječe u najboljem redu, i da nisu imali nekih nepredviđenih poteškoća.

Kegelj dodaje kako nažalost ni ovu godinu 'Dječji vrtići' u Mostaru nisu u mogućnosti ponuditi dodatne kapacitete, iako velika potreba postoji, te dodaje kako grad, kao i u drugim sredinama, nije u mogućnosti osigurati dodatna sredstva.

''U nekim novim naseljima, kao što je slučaj sa Centrom II gdje se doselilo dosta mladih obitelji i ima velik broj djece postoji zaista povećana potreba, te bi bilo neophodno pokrenuti bar još jednu dodatnu jedinicu, no grad nije u mogućnosti osigurati nam potrebna sredstva'', objašnjava Kegelj.

Na upit o dodatnom kadru, ravnateljica ističe kako i u tom segmentu postoji potreba no ponovno, priča završava na isti način, ne postoje dodatna sredstva. U prošloj godini su, zbog velikog broja djece s poteškoćama u govoru, uspjeli i angažirati logopeda, što je predstavilo i dodatnu olakšicu roditeljima.

''Potreba za logopedom je povećana te je u prošloj godini od 460 mališana koji su koristili usluge našeg vrtića, njih 130 trebalo neki vid pomoći logopeda'', govori Kegelj te pojašnjava kako je nedovoljna komunikacija, kao i sve veći trend korištenja tehničkih 'pomagala', rezultirala činjenicom da sve veći broj djece ima govorne mane.



Ravnateljica ja naglasila da, iako su roditelji danas osvješteniji nego ikad, te se prilikom samih priprema za vrtić pokaže njihova velika angažiranost i ljubav, današnji stil života, žurba i veliki pritisak, dovode do sve manje komunikacije te sve veće potrebe za stručnom pomoći.

''Ove godine smo se prijavili na natječaj Zavoda za zapošljavanje gdje smo tražili rehabilitatora, defektologa i psihologa. Roditeljima je jako teško izlaziti s posla tako da je nama vizija da napravimo stručni tim od različitih profila kako bi djeca dok su u vrtiću imala zadovoljene sve tretmane", govori Kegelj.

Kopirati
Drag cursor here to close