Ispunjenje zahtjeva

Mostarski vatrogasci zamrznuli generalni štrajk

Gospodarstvo / Industrija | 01. 04. 2014. u 09:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca Milenko Zovko kazao je u izjavi za Fenu kako će danas oko 12 sati imati sastanak u Gradskoj upravi Mostara, nakon čega će se znati hoće li stupiti u generalni štrajk.

Vatrogasci su generalni štrajk najavili za danas, no dobili su poziv iz Gradske uprave nakon čega će se donijeti odluka o daljnjem postupanju.

Generalni štrajk najavljen je jer vatrogasci nisu dobili plaću za veljaču, a također potrebno je riješiti i pitanje isplate naknade prijevoza. Zovko je kazao kako je s predstavnicima Gradske uprave Mostara nedavno bilo dogovora oko ispunjavanja njihovih zahtjeva, ali kako ništa nije potpisano.

Vatrogasci Mostara su u utorak ipak odgodili generalni štrajk, te ostali u štrajku upozorenja, nakon što je rano poslijepodne u Gradskoj upravi postignut načelni dogovor predstavnika Grada i sindikata Vatrogasaca o njihovim zahtjevima.

Podsjetimo, mostarski vatrogasci traže redovnu isplatu plaća, toplog obroka, te naknade za prijevoz koja se ne isplaćuje već 24 mjeseca.

Stanje u vatrogastvu Mostara nije nikada bilo gore, tvrdi u izjavi za RSE vatrogasac Ibrahim Silić, koji je u toj oblasti aktivan već 55 godina. "Jer sada, prije toga nije bilo, politika se 'uvalila' u vatrogastvo. Vatrogasci moraju kamčiti, kumiti, da im se dadne kora kruha, a ne nešto drugo. A da ne govorimo o plaćama. O opremi je više deplasirano pričati", rekao je Silić, javio je 'Radio Slobodna Europa'.

Vatrogasci kažu da, svaki put kada se donosi gradski proračun, oni se štrajkovima moraju boriti za svoja primanja. Ovog puta, nakon štrajka upozorenja koji je trajao tjednima, danas je oko 70 pripadnika Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar namjeravalo stupiti u generalni štrajk.

"Ono što prije svega tražimo jeste da nam se osigura kontinuitet plaća, a ne da bude kao prošlih godina pa da nam na kraju godine nedostaju dvije plaće", kazao je Zovko, podsjetivši kako mostarski vatrogasci već mjesec dana svakodnevno održavaju dvosatni štrajk upozorenja.

Također i Azur Čomor, član Sindikata Profesionalne vatrogasne postrojbe rekao je kako su mostarski vatrogasci stupili u generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Naglasio je da u Gradskoj upravi očekuju sastanak na kojem će iznijeti svoje zahtjeve i od kojih neće odstupiti, kazao je Čomor.

Kopirati
Drag cursor here to close