Sastanak HDZ BiH-SDA

Mostarski SDA za aktiviranje starog saziva Gradskog vijeća

Vijesti / Flash | 12. 11. 2015. u 12:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelni ljudi mostarskog SDA i HDZ-a BiH razgovarali su o aktualnoj situaciji u Mostaru, u kontekstu mogućnosti odlaganja lokalnih izbora i izmjena Statuta Grada Mostara.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba u izjavi za novinare nakon sastanaka rukovodstava gradskih odbora dviju stranaka, kazao je kako je sastanak bio u svrhu upoznavanja i razmjene stajališta novih rukovodstava te da se na stolu nisu našla konkretna rješenja.

''Nismo govorili o detaljima. Dogovorili smo dinamiku i model razgovora, a meni je drago što mogu reći da pravimo male korake ka pomirenju. Do sada smo bili u nekom grču, ali s novim rukovodstvima s novom energijom, mislim da ćemo uspjeti odgovoriti ovom izazovu'', kazao je Džeba.

Predsjednik mostarskog SDA Salem Marić istaknuo je kako je za njegovu stranku, u slučaju odlaganja lokalnih izbora za 2018. godinu, neprihvatljivo da Mostar i dalje funkcionira bez zakonodavne vlasti, s obzirom da je Gradsko vijeće raspušteno 2013. godine, a novi izbori nisu održani jer političke stranke nisu postigle dogovor o provedbi odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Mostar.

Po njegovim riječima, SDA će inzistirati na uspostavi zakonodavne vlasti u Mostaru, ako bi do te odgode došlo.

''Najbrži način uspostave vlasti, ako bi došlo do odgode izbora, je vraćanje starog Gradskog vijeća ili, eventualno, izbori po starom zakonu i statutu koji bi bili provedeni ubrzano u roku od tri mjeseca'', istaknuo je Marić.

Kada su u pitanju pregovori o izmjenama Statuta Grada Mostara, Marić je kazao kako se ti pregovori trebaju voditi na gradskoj razini te da Gradski odbor SDA uživa puno povjerenje vrha stranke.

''Razgovori o Mostaru trebaju se voditi u Mostaru i Gradski odbor SDA ima ovlasti da vodi te razgovore. Rukovodstvo stranke će se uključiti samo ako to bude potrebno i ako mi to od njih budemo tražili'', naglasio je Marić.

Na novinarsko pitanje što je s predstavnicima ostalih političkih stranaka i koja je njihova uloga, prvi čovjek mostarskog SDA je odgovorio kako je ta stranka spremna razgovarati sa svima, ali da je najveća odgovornost na SDA i HDZ-u BiH s obzirom da su te dvije stranke na posljednjim izborima dobile najveću potporu građana Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close