20. obljetnica

Mostarski ikari izveli dva skoka u znak sjećanja na srušeni most

Vijesti / Flash | 09. 11. 2013. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub skakača u vodu 'Mostari' simboličnim skokom sa Starog mosta u 10 sati i 16. minuta, u koliko je prije dvadeset godina od tenkovskih granata srušen Stari most, obilježili su dvadesetu godišnjicu njegovog rušenja, javio je dopisnik Agencije ONASA.
 
"Zvukom sirene, bacanjem ljiljana u Neretvu te skokom sa Starog mosta bez aplauza, već tradicionalno obilježavamo godišnjicu rušenja Starog mosta“, rekao je glasnogovornik Kluba skakača u vodu 'Mostari' Saša Oručević.
 
Proslavljeni skakač sa Starog mosta Emir Balić je rekao kako je žalosno da gradske vlasti ne obilježavaju ovaj datum, piše Dnevni avaz.

"Žalosno je to da se gradske vlasti nisu udostojile da obilježe ovaj datum što samo po sebi i dalje govori o stanju u Mostaru. Još prije otvaranja obnovljenog Starog mosta, za BBC sam na pitanje da li će Stari most ujediniti Mostar, rekao da je 'ćuprija samo ćuprija', a da je zajedništvo u našim glavama“, rekao je Balić.
 
U više navrata iz Gradske uprave (GU) Mostara su istakli kako grad Mostar obilježava godišnjicu obnove Starog mosta te da za obilježavanje godišnjice rušenja nema potrebe.
 
Skakači Kluba 'Mostari' položili su ljiljane na kamenu ploču na platou ispod Starog mosta, koja se nalazi na jednom kamenom bloku originalnog mosta koji su izvađeni iz Neretve, piše Dnevni avaz.
 
"Bilo je to iživljavanje nad Starim mostom, Mostarom, BiH i Bošnjacima, što se nikada ne smije zaboraviti iako je kod nas nažalost prisutna ta lakoća zaboravljanja i opraštanja",  kazao je Esad Humo, ratni komandant mostarske brigade.

Institut za istraživanje genocida iz Kanade, povodom 20. godišnjice rušenja Starog mosta, u svom istraživanju navodi kako je rušenje Starog mosta jedan od najtežih urbicida 20. stoljeća i barbarski čin "koji je probudilo zatomljenu savjest čovjeka, civilizacije i svijeta".

Kopirati
Drag cursor here to close