Tomić

Mostarski dekan autor HDZ-ova programa Pet +?

Vijesti / Flash | 06. 10. 2015. u 20:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autor HDZ-ova koncepta, koji je posljednjih dana u žiži hrvatske javnosti zbog sumnje da je stranka nadahnuće za svoj izborni program ''Pet +'' našla kod profesora Mile Vasića iz Prnjavora koji je s istim nazivom programa ''Pet+'' prije godinu dana išao na izbore u Republici Srpskoj je Zoran Tomić, tvrdi Jutranji list.

Pozivajući se na izvore iz HDZ-a Hrvatske, Jutarnji navodi kako je koncept i ime izbornog programa HDZ-ovcima je na klauzuri, ali i na predsjedništvu stranke predstavio dekan mostarskog Filozofskog fakulteta.

''S obzirom na to da je Tomić često HDZ-ovcima vodio kampanje u BiH, vjerojatno je bio upoznat s brojnim sloganima tamošnjih kandidata, pa tako i onim Mile Vasića na čiji program neobično nalikuje i HDZ-ov izborni program istog naziva “Pet +”'', piše Jutarnji list podsjećajući kako je Tomić radio prošle godine i strategiju za HDZ-ovu kandidatkinju za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Tomić je, navodi dalje Jutarnji list, svojedobno vodio odnose s javnošću bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću. Jako je blizak, navode novine, s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, koji ga je, prema informacijama iz stranke, još ranije angažirao za suradnju.

Tomić je magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a doktorirao u Sarajevu. Za dekana je izabran 2013. Jutarnji navodi i kako je prije nekoliko godina Tomić bio ''u središtu skandala kada je FPZ-u u Zagrebu ukrao nastavni program i plan Studija politologije i prepisao ga za mostarski Fakultet filozofsko-humanističkih znanosti''.

''Zanimljivo je da se pojavila i nova spekulacija prema kojoj je HDZ zapravo prekopirao program SDP-a BiH iz 2010. od kojeg je, navodno, Vasić dobio ideju za svoj program “Pet +”. SDP BiH, naime, na opće izbore 2010. izašao je s programom pod nazivom “Pet politika SDP-a”. Međutim, vizualno program SDP-a ne sliči na onaj Mile Vasića niti se sadržajno poklapaju'', piše Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close