bez identiteta

Mostarska deklaracija ne daje rezultate: Još se traži 10.837 ljudi

Vijesti / Flash | 28. 08. 2015. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dinamika rješavanja sudbine nestalih u regiji je nezadovoljavajuća, budući da se 10 837 ljudi i dalje vodi kao nestalo, izjavio je danas predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je istaknuo da posebno zabrinjava podatak da i dalje 5 000 neidentificiranih tijela stoji u mrtvačnicama širom regije.

Povodom 30. kolovoza - Međunarodnog dana nestalih, Odalović je na konferenciji za novinare rekao da nema pomaka u statusu tijela koja stoje u mrtvačnicama u Zenici, Sarajevu, Banja Luci, Zagrebu i Prištini, a za koja se ne može precizno utvrditi identitet.

"Nemoguće je da se oni ovoliko dugo nalaze u mrtvačnicama i da nema rešenja", rekao je Odalović, navodeći da je očigledno da su mnogi u regiji zaokupljeni drugim stvarima "jedni verifikacijom svoje 'kvazi' države, drugi slave određene datume", javio je Tanjug.

Odalović je dodao da po tom pitanju Mostarska deklaracija, koju su prošlog ljeta potpisali lideri Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u cilju rješavanja problema nestalih osoba, ne daje rezultate.

Odalović je rekao da svi od Srbije traže određene odgovore, a kada Srbija nešto zatraži od njih dobiva besmislene odgovore. Pozvao je sve u regiji da slijede primjer Srbije koja, kako je rekao, odgovara svim svojim obavezama.

Odalović je napomenuo da na teritoriju Srbije nema lokacije, niti jednog mjesta koje nije provjereno, da se prema svakoj informaciji odnosi ozbiljno, što, kako poručuje, pokazuje odgovoran odnos prema pitanju nestalih.

U tom smislu su, kako je dodao, nedavno provjerene lokacije kod Novog Pazara, na zahtjev Prištine. Odalović očekuje da na jesen bude pretražena lokacija u Gornjem Selištu u Hrvatskoj, a kada je suradnja s Kosovom u pitanju naveo je da tu postoji zastoj, budući da zajednička radna skupina ne funkcionira zbog "određenih njihovih problema".

"Odluka o osnivanju suda za ratne zločine OVK ulijeva nadu da će zločini biti sankcionirani i da će se doći do novih podataka o žrtvama. I podizanje optužnice protiv Nasera Orića predstavlja dobru vijest, jer postoje mnogi svjedoci zvjerstava koji su počinjeni i tko je za njih odgovoran", kazao je Odalović.

Kopirati
Drag cursor here to close