Akcija ''Povratnik''

Mostar: Zbog heroina SIPA privela jednu osobu

Vijesti / Flash | 22. 08. 2017. u 08:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „Povratnik“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su (21.8.2017. godine) na području Mostara slobode lišili još jednu osumnjičenu osobu za kojom se tragalo, priopćila je SIPA.

Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e i policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH otkrili su lokacije na kojima su skrivana narkotička sredstva, te su sinoć pretresli još jedan objekt na području Brčko distrikta BiH.

Pronađeno je i oduzeto 660 grama praškaste materije, a nakon preliminarnog vještačenja utvrđeno je da se radi o heroinu visokog kvaliteta i stupnja čistoće. Također, pronađena su i oko dva kilograma smjese za miksanje koja, vjerojatno, sadrži određeni postotak heroina i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti su realizirane po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a nakon kriminalističke obrade osoba lišena slobode bit će predana na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH. Aktivnosti u vezi sa ovim predmetom intenzivno se nastavljaju, priopćila je SIPA.

U nastavku aktivnosti u u sklopu akcije kodnog naziva "Povratnik", usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organiziranih sturktura narko-kriminala koje djeluju u Brčkom i diljem BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Policije Brčko Distrikta BiH su po nalogu Tužiteljstva BiH lišili slobode osumnjičenog Srđana Krndiju, rođenog 1990. godine u Banjoj Luci.

Također, operativnim radom i istražnim aktivnostima, došlo se do saznanja o mogućim lokacijama na kojima se skriva veća količina opojne droge, te su izvršeni dodatni pretresi u kojima je otkriveno više od dva kilograma heroina, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od oko 100.000 KM, a što je jedna od najvećih zaplijena heriona u BiH u proteklom periodu.

Akcija "Povratnik", usmjerena je na borbu protiv organiziranog narko-kriminala u BiH, čiji pripadnici su vršili međunarodno krijumčarenje opojnih droga u BiH, te dalju distribuciju narkotika na ilegalnom narko-tržištu prema BiH i inozemstvu.

U okviru akcije ostvarena je značajna suradnja s partnerskim institucijama Republike Srbije.

Istražne aktivnosti nastavljaju se dalje, a osobe pod istragom osumnjičene su za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close