za promjene

Mostar: Ulična akcija o diskriminaciji žena u Ustavu BiH

Vijesti / Flash | 25. 10. 2016. u 11:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice Inicijative "Građanke za ustavne promjene", udruga FORMA F i Univerzum Mostar u okviru ulične akcije na Španjolskom trgu u Mostaru predstavili su Platformu ženskih prioriteta za ustavne promjene.

Kroz razgovor s građanima aktivistkinje su ukazale na nedostatke i diskriminaciju žena u Ustavu BiH te predstavile pet prioriteta za koje će se Inicijativa zalagati u procesu ustavnih reformi, priopćeno je iz te nevladine udruge.

"Građanke za ustavne promjene" zahtijevaju uporabu rodno-odgovornog jezika u Ustavu BiH, zatim uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH radi postizanja pune rodne i spolne ravnopravnosti, kao i proširenje postojećeg Kataloga prava odredbama vezanim za jedinstvenu zdravstvenu, socijalnu i obiteljsku zaštitu.

Također traže veću sudsku i pravnu zaštitu ljudskih prava i sloboda te primjenu načela direktne demokracije u procesu ustavne reforme.

Članice Inicijative podijelili su promotivne materijale građanima i predstavile aktivnosti Inicijative koji imaju za cilj aktualizirati pitanja ustavnih reformi.

"Građanke za ustavne promjene" je inicijativa koja se zalaže za Ustav Bosne i Hercegovine koji će osigurati veću zaštitu ljudskih prava i sloboda, s posebnim fokusom na rodnu perspektivu.

Inicijativu su formirali aktivisti i aktivistkinja iz cijele BiH, koji žele ohrabriti sve građane i građanke da koriste svoje znanje, energiju i spremnost na uzajamno djelovanje i doprinose ispunjenju ciljeva Inicijative, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close