Ratni zločin u potocima

Mostar: SIPA uhitila nekoliko osoba zbog zločina nad Hrvatima

Vijesti / Flash | 19. 08. 2014. u 07:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jutros su na području Mostara uhitili nekoliko osoba zbog sumnje da su u ratu u Bosni i Hercegovini sudjelovali u zločinima nad Hrvatima u Bijelom Polju kraj Mostara, doznaje Bljesak.info.

"Službenici SIPA-e vrše određene aktivnosti na širem području Mostara, a po naredbi Tužiteljstva BiH. U ovoj akciji traga se za osobama koje se sumnjiče da su počinile ratni zločin", potvrđeno je za Bljesak.info iz SIPA-e.

Slobode su lišene osobe inicijala E.Ć. (1956), H.Č. (1942), I.D. (1955), S.K. (1964) i M.K. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području Potoka tijekom 1993. godine.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Mostaru, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predane Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićenja su izvršena po naredbi Tužiteljstva BiH i u suradnji s pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, uhićeni su pod istragom i osumnjičeni su da su za vrijeme rata u BiH, u svojstvu upravnika zatvora i vojnika Armije BiH, teško kršeći odredbe međunarodnog humanitarnog prava uskraćivanjem osnovnih prava pripadnicima hrvatske nacionalnosti na diskriminatornoj osnovi, počinjenih činjenjem i nečinjenjem, naređivanjem, poticanjem, podržavanjem i pomaganjem bitno doprinijeli da se vrše nezakonita uhićenja i zatvaranja, nečovječna postupanja, zlostavljanja, mučenja, nanošenja povreda fizičkog integriteta i zdravlja i prisiljavanja na prinudni rad, sve sa namjerom da svojim radnjama uspostave i održavaju sistem zlostavljanja zatvorenika, civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u privatnim objektima "Omorikine" i "Skenderine" i u logoru u Osnovnoj školi u Potocima.

U zarobljeništvu je bilo više od 107 zatvorenika, uključujući žene, djecu i starce, a više zatvorenika je smrtno stradalo.

Kopirati
Drag cursor here to close