Infektologija

Mostar: Povećan broj slučajeva trovanja rajčicom

Vijesti / Flash | 08. 07. 2014. u 08:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef službe za zarazne bolesti RMC 'dr. Safet Mujić' u Mostaru prim.dr. specijalist infektolog Nazif Derviškadić istaknuo je kako je infektivni odjel ove ustanove trenutno pun. Pacijenti stalno pristižu s raznim simptomima.

Najčešća dijagnoza koja prevladava ovih dana je enterokolitis, a to je toksoinfekcija hrane, odnosno najučestaliji oblik.

"Najčešće bolesti kod pacijenata su trovanja nekom hranom, odnosno u većini slučajeva je to rajčica. Simptomi ovog tipa trovanja su proljev, bol u trbuhu i povraćanje", kazao je Derviškadić i dodao je kako su već četiri pacijenta dobila dijagnozu trovanja rajčicom, piše Dnevni list.

Veliki broj pacijenata ima oboljenje nazvano crveni vjetar, koje spada pod streptokokne infekcije.

"Naše tijelo je sklono bolovati od njega više puta u životu. Sada trenutačno liječimo jednog pacijenta koji je 7 dana bio vođen pod dijagnozom alergije. Crveni vjetar se ne može odmah odrediti, ali to oboljenje nije opasno, i izlječivo je", kazao je Derviškadić.

Iako je u RS registriran virus zapadnog Nila, dr. Derviškadić navodi kako se u Mostaru ta bolest ne očekuje i nema mjesta panici. Nakon poplava u BiH, ljudi strahuju i od mogućih prijenosnika zaraze kao što su komarci.

"Ako dođe do seobe rojeva komaraca, onda tek može nastupiti epidemija zaraza", istaknuo je dr. Derviškadić.

Kada su u pitanju problemi s kojima se susreću na Odjelu infektologije, Derviškadić navodi male poteškoće s lijekovima, ali ističe kako se rješenje uvijek nađe.

"Pacijenti lijek kupe, a većinom ga bolnica nabavi, iako sa zakašnjenjem. Kada isti nedostaje, pacijent ode i kupi ga, poslije mu Zavod za javno zdravstvo vrati novac za taj lijek", rekao je dr. Derviškadić.

On naglašava i to kako ovom odjelu nedostaje osoblja, te kako je on jedini infektolog. U kolovozu osoblje ovog odjela odlazi na odmor, tako da će pacijenti biti upućeni u SKB Mostar, navodi mostarski list.

Kopirati
Drag cursor here to close