Izaslanstvo u Mostaru

Plenković u Mostaru: Od biskupa Perića htio sam čuti o položaju Hrvata u BiH

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 17:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, u petak navečer stigao je Mostar gdje se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem.

Nakon sastanka Plenković je izjavio kako je s biskupom razgovarao o suradnji BiH i Hrvatske te o položaju Hrvata u BiH.

Naglasio je kako su željeli čuti njegovu analizu položaja Hrvata u BiH i sugestije kako da se što kvalitenije iskoristi sve ono što Hrvatska već dugi niz godina, osobito putem Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, provodi kroz projekte i programe, te na koji način ta potpora može biti konkretnija i učinkovitija.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer je kazao kako će hrvatskim predstavnicima okupljenima oko HNS-a na sutrašnjem sastanku poručiti kako nova hrvatska Vlada Bosnu i Hercegovinu stavlja na prvo mjesto svojih vanjskopolitičkih aktivnosti te da im je položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove pune ravnopravnosti jedna trajna zadaća.

''Poručit ću im da ćemo uzeti pod ruku na najprijateljskiji i najsusretljiviji mogući način BiH na njenom putu prema EU, da ćemo intenzivirati gospodarsku suradnju i da ćemo na svaki način težiti ka funkcionalnoj BiH'', naglasio je Plenković.

Premijer je dojmove sa današnjih sastanaka u Sarajevu ocijenio izuzetno pozitivnim, dodavši kako je postignut visok stupanj razumijevanja te da je Hrvatska spremna pomoći i politički i gospodarski i iskustveno te stvoriti jedan dobar moment suradnje, koji će, kako se nada, vrlo konkretno operacionalizirati kroz sastanak zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Premijer Plenković jutros je doputovao u Sarajevo, a u popodnevnim satima posjetio je i Kiseljak. Prema protokolu, hrvatski premijer sutra će se sastati sa rektoricom Sveučilišta u Mostaru dr.sc. Ljerkom Ostojić i članovima Senata, potom Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, nakon čega slijedi i susret sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, nakon čega će uslijediti i obilazak Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom, Doma za siromašne studente Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, a posjetu BiH završit će obilaskom Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji 

Kopirati
Drag cursor here to close