UNDP

Mostar: Otvoreni odjeli za potporu svjedocima

Vijesti / Flash | 10. 06. 2015. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjeli za potporu svjedocima pri Županijskom sudu u Mostaru i Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije danas su svečano otvoreni i počeli s radom. Odjeli su oformljeni u okviru projekta “Uspostavljanje sustava potpore žrtvama i svjedocima u Brčko distriktu BiH i Hercegovačko-neretvanskoj županiji” koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a podržava Veleposlanstvo Švicarske u BiH. Od početka projekta 2010. godine do danas uspostavljeno je četrnaest integriranih odjela u županijskim ili okružnim sudovima i tužiteljstvima te uloženo 2, 5 milijuna eura.

Samo u 2014. godini pred županijskim ili okružnim sudovima i tužiteljstvima u BiH pružena je potpora za više od 1000 žrtava-svjedoka u više od 250 kaznenih predmeta. Također, 13 posto slučajeva potpore pruženo je malodobnicima i djeci, a 36 posto potpore pruženo je ženama. Predsjednica Županijskog suda u Mostaru Jasmina Rajković kazala je kako će postojanje ovakvog odjela i na Županijskom sudu značajno utjecati kako na efikasnost tako i kvalitet suđenja.

"Ovako zamišljena potpora svjedocima s posebnom pažnjom na mentalno zdravlje ljudi čini naš pravosudni sustav humanijim, što će sigurno imati pozitivan utjecaj i na povjerenje građana i na vladavinu prava", ocijenila je predsjednica suda.

Dodala je da će, iako je ova vrsta pomoći vezana prvenstveno za procesuiranje predmeta ratnih zločina, usluga olakšati i postupanje i u brojnim drugim teškim kaznenim predmetima gdje postoje teško traumatizirane žrtve -svjedoci. Za ovaj posao stalno uposleni su psiholozi koji pripremaju svjedoke kako u fazi istrage tako i u fazi suđenja, objasnila je predsjednica Rajković.

Glavni tužitelj Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije Mladen Jurišić istaknuo je kako je istodobno s ovom potporom dobivena i idealna tehnička potpora kao što su video linkovi putem kojih svjedoci mogu svjedočiti iz različitih zemelja. Podsjetio je da su i Županijski sud i Tužiteljstvo tehničku potporu -odnosno video linkove već koristili, navodeći primjer svjedočenja jednoga svjedoka iz BiH na suđenju za ubojstvo Đurekovića u Okružnom sudu Bavarske u Minhenu.

"Provođenjem ovog projekta očekuje se porast učinkovitosti pravosuđa u BiH i unaprjeđenje odosa prema svjedocima i žrtvama kao i same njihove pozicije za vrijeme istrage i sudskoga procesa u kaznenim predmetima, a posebice u slučajevima ratnih zločina", kazala je zamjenica šefa misije u veleposlanstvu Švicarske u BiH Claudia Buess.

Kopirati
Drag cursor here to close