Možda i dođe

Mostar opet čeka neki sljedeći tjedan

Vijesti / Politika | 16. 10. 2015. u 06:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U sljedećem tjednu će se mnogo više znati'', rekao je Oslobođenju predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba te potvrdio kako je do danas upriličeno nekoliko neformalnih susreta koji su se ticali dinamike pregovora o budužnosti Mostara.

''Bio bih najsretniji kada bismo već sutra imali izbore i novi saziv Gradskog vijeća. Što se tiče našeg stava po pitanju Grada Mostara, on može stati u jednu riječ - a to je jednakopravnost'', izjavio je Džeba.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostara, Salem Marić, iznio je rješenje problema kako ga vidi SDA.

''Mostar treba biti jedinstven grad s više jedinica lokalne samouprave, odnosno s više općina u kojem slučaju bi Grad imao jake nadležnosti, dok bi općine imale nadležnosti normalnog i nesmetanog razvoja'', kazao je Oslobođenju Marić.

Sarajevske novine podjećaju kako su krajem prošlog mjeseca u Mostaru za stol sjeli predstavnik OHR-a, te predstavnici stranaka koje su ljetos pokrenule inicijativu za rješenje pitanja Grada Mostara.

Predsjednici gradskih odbora HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, BPS-a, SDU, SBiH, HSP-a, Hrasta i SPP-a predstavniku OHR-a predstavili su plan za budućnost, te od njega zatražili da ga dostavi visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Iz HDZ-a 1990 navode kako oni nisu za nametanja rješenja, jer smatraju da rješenja trebaju donijeti stranke, a za to im je potreban širi konsenzus.

''Iskazali smo želju za uključenjem HDZ-a i SDA u našu inicijativu, iako su se oni dosad oglušili na sve naše pozive. Predstavnici vladajućih stranaka se igraju gluhih telefona putem medija i krajnje je vrijeme da se ovako ozbiljno pitanje stavi na stol za raspravu. Pozivamo ih da, ukoliko već imaju prijedlog rješenja, to stave u parlamentarnu proceduru'', naveo je stav je Gradskog odbora HDZ-a 1990 Cvitanović.

Inače, u Mostaru su dosad važila specifična pravila, koja je prije jedanaest godina nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown. Grad je gašenjem dotadašnjih šest općina praktično postao jedinstven, a u Gradsko vijeće biralo se po 15 Bošnjaka i Hrvata, uz četiri Srbina i jednog predstavnika Ostalih.

Hrvati su od početka bili nezadovoljni ovakvim rješenjem za Grad, navodeći da glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata, pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je potom naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona koji se odnosi na način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

Zbog nemogućnosti dogovora oko spomenutih izmjena, lokalni izbori 2012. u Mostaru nisu održani. Posljednji lokalni izbori u ovom gradu održani su još 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close