Do kada ovako?

Mostar: Ne može se proglasiti stanje elementarne nepogode jer je nekom vruće

Vijesti / Flash | 21. 07. 2015. u 09:39 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paklene vrućine posljednjih dana konstantno se vrte oko 40 stupnjeva Celzijevih, što znači da na suncu temperature dosežu i 50 stupnjeva, pa je samim time sazrjela situacija za proglašenje elementarne nepogode.

No, da bi Vlada HNŽ proglasila stanje elementarne nepogode za područje cijele županije ili za jedan njezin dio potrebno je da takav zahtjev dođe od Civilne zaštite i Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo a taj zahtjev, kako za Bljesak.info govori glasnogovornik Stožera Civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović, mora ispunjavati određene uvjete.

''Najmanje dvije jedinice lokalne samouprave bi trebale proglasiti stanje elementarne nepogode na svom području, što bi bilo dovoljno razloga da Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo uputi Vladi prijedlog da za područje te dvije općine ili za šire područje, također proglasi stanje elementarne nepogode'', govori Pavlović i naglašava kako se samo u iznimnim slučajevima može reagirati i bez čekanja jedinica lokalne samouprave.

Vrućine i visoke temperature spadaju u kategoriju elementarnih nepogoda, no zasada, od devedesetih godina na ovamo nije zabilježen niti jedan takav slučaj u HNŽ.

''Mi smo imali takvih slučajeva u HNŽ kada je zbog velikih i značajnih požara proglašeno stanje elementarne nepogode te smo imali i sličnu situaciju zbog velikih snježnih padalina, prije par godina, ali nemamo u našoj županiji takav slučaj proglašen samo i isključivo zbog visokih temperatura. Takvu situaciju dosada, od devedesetih na ovamo, nismo zabilježili'', govori Pavlović.

Elementarne nepogode u slučaju visokih temperatura su definirane na način da ukoliko temperatura zraka na određenom području u više dana značajno odstupa od utvrđenog prosjeka za određeni mjesec, kontinuirano dan za danom, te su zbog toga evidentne posljedice na zdravlje ljudi, usjeve, i druge kulture, može se uputiti prijedlog prema gradonačelniku da on proglasi stanje elementarne nepogode.

''Ne postoji određeni broj stupnjeva da se po automatizmu proglasi elementarna nepogoda, te morate imati na umu da se u tom slučaju aktiviraju i neki drugi mehanizmi kao što su Povjerenstva koja izlaze na procjenu štete, uvid stanja, te to kao lančana reakcija izaziva i određene troškove. Tako da proglasiti stanje elementarne nepogode samo zato što netko kaže da mu je vruće, je prilično teško očekivati '', govori Pavlović te ističe kako u županijskom stožeru o tome ne odlučuju te je ta odluka isključivo u rukama Civilne zaštite grada Mostara i uredu gradonačelnika Ljube Bešlića.

Do odgovora na pitanje mogu li građani Mostara očekivati da će se proglasiti stanje elementarne nepogode pokušali smo doći i u Gradu Mostaru no bez uspjeha. Iz Federalne uprave za Civilnu zaštitu rečeno je za Bljesak.info kako je za podizanje elementarne nepogode na federalnoj razini potrebno da takvo stanje proglase dvije županije i da se same ne mogu nositi s neprilikama.

Kopirati
Drag cursor here to close