Ratni zločin

Mostar. Nastavljeno suđenje optuženom za ubojstvo četiri civila

Vijesti / Flash | 17. 08. 2016. u 06:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara tijekom 1993. godine, svjedoci Tužiteljstva BiH pričali su o događanjima u tom gradu nakon izbijanja sukoba u svibnju 1993. godine.

Damir Cipra, nekadašnji pripadnik Vojne policije sa sjedištem u Mostaru, potvrdio je da je oružani sukob između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počeo u svibnju 1993. godine, priopćio je Birn.

Kako je rekao, desna obala Neretve je bila pod kontrolom HVO-a, dok je na lijevoj obali bila Armija BiH.

“Znam da su Bošnjaci prije sukoba u dijelu grada gdje je bilo hrvatsko stanovništvo imali isti tretman, da bi nakon izbijanja sukoba došlo do nepovjerenja među stanovništvom. Tada je počelo i iseljavanje Bošnjaka iz tog dijela grada”, kazao je Cipra.

On je dodao da mu je poznato da su Bošnjaci odvođeni u logore Heliodom i Dretelj.

Također je rekao i da mu je poznato da su u gradu djelovale Antiterorističke grupe (ATG), ali da ne zna mnogo o njima.

Saša Savinović je optužen da je od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik ATG “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Savinović je optužen i da je, s još tri pripadnika HVO-a, u Mostaru ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bila i beba, a njihova tijela su pronađena na području Bijelog Brijega.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedoku Cibri je prezentirana službena zabilješka iz srpnja 1993. godine koju je on sačinio u policijskoj stanici u Mostaru.

U zabilješci se navodi da je kćerka ubijene Nade Frenjo ispričala policiji da su 15. srpnja 1993. godine u zgradu na Bijelom Brijegu došli izvjesni Vedran, Zoka i Davor, koji su najvjerojatnije počinili ubojstva četiri civila iz te zgrade, među kojima su bili njena majka i jedna beba.

Na pitanje Obrane optuženog Savinovića, da li se svjedok sjeća ovog slučaja i da li je ikada dobio bilo kakva saznanja o ovim ubojstvima, Cibra je kazao da zabilješku jeste on sačinio jer na njoj vidi svoj potpis, ali da se ničeg drugog ne sjeća.

“Ja se ovoga uopće ne sjećam, uopće se ovog predmeta ne sjećam. Postoje li još neka saznanja o ovom predmetu, nažalost, ja to ne znam”, kazao je svjedok.

Na ročištu iskaz je dao i Nino Pehar, nekadašnji pripadnik ATG “Vinko Škrobo” iz Mostara.

Pehar je kazao da mu je poznato da je u ovom području djelovala i ATG “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, ali da ne zna mnogo o njihovim pripadnicima.

“Jedno vrijeme su vođe grupa bile u svađi, pa tako ni pripadnici ovih grupa nisu međusobno razgovarali”, objasnio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. kolovoz, kada će Tužiteljstvo BiH ispitati još dva svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close