Mostarska groblja

Mostar: Grobno mjesto košta kao kvadrat stana

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 11:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska gradska groblja nude sve manje mjesta za izgradnju grobnica. Cijene grobnog mjesta na mostarskim grobljima se ekstremno razlikuju. Cijene variraju i do 2.000 maraka.

U grobljima Masline i Smrčenjaci su svi kapaciteti popunjeni. Mjesta za nove grobnice više nema. Obitelji koje od ranije imaju napravljene grobnice ne moraju se brinuti gdje sahraniti svoga pokojnika. Drugi su prisiljeni tražiti nove lokacije, piše Dnevni list.

Šoinovac slobodan

Na groblju Šoinovac je situacija malo drugačija. Još uvijek ima mjesta za pedesetak novih grobnica u novom dijelu groblja predviđenom za nove grobnice. Cijena zemljišta za grobno mjesto u Šoinovcu iznosi vrtoglavih 2.200 maraka. To su podaci iz Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg Mostar koja gospodari grobljima Masline, Smrčenjaci i Šoinovac. Obitelji pokojnika nakon ukopa u ta tri groblja nema obvezu plaćanja oštete.

Iz Gradske mrtvačnice kažu kako troškove svakog eventualnog oštećenja i saniranja grobnice snose oni bez razlike o kakvim je oštećenjima riječ. To je ujedno i objašnjenje zbog čega je mjesto na Šoinovcu znatno skuplje nego na drugim grobljima gdje obitelji većinom plaćaju godišnje održavanje, ali i sami snose troškove eventualnih oštećenja grobnice.

Gradska mrtvačnica Bijeli Brijeg se dijelom financira i članarinom iz pogrebnog društva. Cijena godišnje članarine iznosi 28 maraka, a za one starije od 80 godina cijena je 15 maraka.

Pokojniku koji je tijekom života bio član pogrebnog društva iz mrtvačnice snose sve troškove pokopa, od lijesa do boravka u mrtvačnici i prijevoza do groblja kao i popratne pogrebne opreme.

Sutina povoljna

U gradskom groblju Sutina ima dovoljno ukopnih mjesta. Kapaciteti dijela groblja u kojemu se pokapaju katolici su popunjeni svega 30 posto. Isto je kada se radi o kapacitetima pravoslavnog dijela groblja. Bošnjački dio je popunjen najviše sa 65 posto zauzetih mjesta.

Cijene izlivenih grobnica se ovisno od toga jesu li predviđene za jedan ili dva lijesa kreću u rasponu od 1.200 do 2.400 maraka.

Cijena ukopnog mjesta u Sutini je u usporedbi sa svim gradskim grobljima uvjerljivo najniža i iznosi 200 maraka. Ni ovo groblje nema organizirano plaćanje godišnje članarine.

U Raštanima cijene od 1.500 do 2.500 tisuće maraka

Katoličkim grobljem Raštani gospodari župa svetoj Mateja koja obuhvaća područje mostarskog naselja Rudnik. U tome groblju se ne prodaju ukopna mjesta nego gotove grobnice. Zbog nedostatka mjesta u drugim gradskim grobljima sve više mostarskih obitelji svoje mrtve pokapaju u Raštanima gdje ukopnog mjesta ima dovoljno.

''U ovisnosti o tome koliko mjesta ima u grobnici i cijene variraju. Za takozvane jednokasetne grobnice u kojima ima mjesta za dva lijesa potrebno je izdvojiti 1.500 maraka. Dvokasetne grobnice u kojima ima mjesta za četiri lijesa koštaju 2.500 tisuće maraka'', kazao je don Mile Vidić, kapelan u Crkvi svetog Mateja.

Obitelji koje imaju grob u groblju Raštani plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 20 maraka. Raštani nemaju utemeljeno pogrebno društvo nego usluge otvaranja groba i pripreme za ukop vrše djelatnici iz gradske mrtvačnice.

Iz crkve su se na pravljenje gotovih grobnica a ne na prodaju ukopnog mjesta odlučili iz praktičnih ali i estetskih razloga i budućeg izgleda groblja.

U Šarića haremu više nema mjesta

Šarića harem, najveće groblje pripadnika islamske vjeroispovijesti više nema slobodnih ukopnih mjesta. Iz Medžlisa islamske zajednice Mostar su kazali kako su svi gradski haremi kojima gospodari ova ustanova popunjeni pa se oni koji se njima obraćaju zbog podataka o ukopnom mjestu usmjeravaju na gradsko groblje u Sutini.

Cijena ukopnog mjesta se u Šarića haremu do unatrag nekoliko mjeseci kada je još uvijek bilo mjesta kretala u iznosu od 300 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close