Od 11. do 13. rujna

Mostar domaćin međunarodne konferencije u europskoj perspektivi BiH

Vijesti / Flash | 08. 09. 2015. u 13:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna konferencija o temi "Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxellesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" bit će održana u Mostaru od 11. do 13. rujna u organizaciji Paneuropske unije BiH i uz potporu Fondacije Konrad Adenauer i Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Najavljeno je to danas na press-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o motivima za održavanje ovog skupa, njegovom značaju, ali i o trenutnoj poziciji BiH na putu od Daytona do Buxellesa govorili članovi Predsjedništva Paneuropske unije BiH prof. Jasmina Pašalić i prof. dr. Kasim Trnka.

Kako je rečeno, međunarodna konferencija Paneuropske unije u Mostaru okupit će veliki broj predstavnika paneuropskih organizacija iz cijele Europe, te domaće i međunarodne dužnosnike, a njen radni dio bit će organiziran u sklopu tri panela posvećena temama - Europska perspektiva BiH - 20 godina nakon Daytona, BiH na putu prema Bruxellesu i BiH u paneuropskim okvirima.

Među ostalim, najavljeno je i da će sudionici ove konferencije usvojiti u njenoj završnici paneuropsku deklaraciju koja će biti upućena svim razinama vlasti u BiH i europskim institucijama.

Prof. Jasmina Pašalić podsjetila je da je s prošlogodišnje konferencije Paneuropske unije, održane u Sarajevu upućena Deklaracija u kojoj je istaknuta potreba novog pristupa Europske unije (EU) Bosni i Hercegovini.

Dodala je da će u fokusu predstojećeg skupa biti brza implementacija reformske agende, orijentirane ka ekonomskim i socijalnim aspektima, ali i svim drugim segmentima od značaja za BiH u sklopu europskog integracijskog procesa.

Dr. Kasim Trnka je, govoreći o aktualnom trenutku BiH i ključnim izazovima, ocijenio "da su u samom Daytonskom sporazumu ugrađeni elementi jedne permanentne ustavne, a time i društvene krize..., te da se pokazalo da taj koncept onemogućava prosperitetniji i brži razvoj, jer je prenaglašeno pozicionirao etničke zajednice, a, istovremeno, marginalizirao sve one elemente koji integrativno djeluju".

Mišljenja je da su se nakon britansko-njemačke inicijative, Bečkog summita i Deklaracije Europskog parlamenta stekli uvjeti za instaliranje novog bh. pristupa europskim integracijama, te da se pokazalo da je Europa spremna poduzeti konkretne korake, uključujući i osiguranje značajnih financijskih sredstava radi povezivanja zemalja u regiji i njihovog bržeg napretka na putu ka članstvu u EU.

Trnka naglašava da bi u novonastaloj situaciji bh. vlasti trebale zaboraviti nesporazume, osobne animozitete i stranačke sukobe, te uložiti maksimalne napore da bi u sinergiji s europskim institucijama bili postignuti zacrtani reformski ciljevi, a građani BiH osjetili opipljive prednosti ulaska u članstvo EU.

Odgovarajući na novinarski upit o tome šta je u ovom trenutku potrebnije BiH - Bruxelles ili Dayton, Trnka je kazao da je Dayton u posljednjih 20 godina opredijelio sudbinu BiH, opterećenu brojnim manjkavostima i nedorečenostima.

''Bruxelles je na neki način obećanje boljeg života. S druge strane da bi došli do Bruxellesa, mora se mijenjati paradigma Daytona, koji je bio nužan kompromis da bi se zaustavio rat'', ističe on.

U tom kontekstu, Trnka je parafrazirao dijelove sadržaja/obrazloženja Presude u predmetu "Sejdić-Finci" Europskog suda za ljudska prava, prema kojima je iscrpljen kapacitet Daytonskog sporazuma, a da BiH mora krenuti ka reformi Ustava, napuštajući model, prije svega, etničke organizacije države, krećući se ka građanskom modelu ustrojstva, uz puno uvažavanje mehanizama osiguranja nacionalne ravnopravnosti.

Inače, organizator konferencije očekuje dolazak više od 100 sudionika - predstavnika bh. vlasti, međunarodne zajednice, diplomatskog kora kao i paneuropskih organizacija iz više europskih zemalja.

O europskoj perkspektivi BiH od Daytona do Bruxellesa govorit će, između ostalih, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Dubravka Šuica, predsjednik i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran i prof. dr. Franjo Topić, članovi upravnih tijela Paneuropske unije BiH prof. dr. Mile Lasić i prof. dr. Kasim Trnka, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Rainhard Kloucek i mnogi drugi.

Nazočnost inauguralnom dijelu međunarodne konferencije u Mostaru potvrdio je, među ostalima, i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close